Macrona čaká prvá ťažká skúška, pridal sa k nemu expremiér

9.5.2017 10:47

Po desaťročiach pomalého rastu, narastajúcej nezamestnanosti a znižujúcej sa konkurencieschopnosti si Francúzi zvolili prezidenta, ktorý má plán ako vytiahnuť krajinu z tohto marazmu. Emmanuela Macrona ale čaká neľahká úloha. Francúzsko je totiž rozdelené viac ako kedykoľvek predtým a už o mesiac ho čakajú parlamentné voľby.

Macron v neľahkom období získal silného spojenca. Bývalý francúzsky premiér Manuel Valls avizoval, že v parlamentných voľbách v júni bude kandidovať za jeho stranu. "Som kandidátom," uviedol socialistický politik pre stanicu RTL.     

Valls (54), ktorý už pred prezidentskými voľbami podporil Macrona, patrí dosiaľ k pravému krídlu rozvrátenej a oslabenej vládnucej Socialistickej strany. Premiérom bol za vlády prezidenta Francoisa Hollanda do konca minulého roka a začiatkom tohto roka neuspel vo vnútrostraníckych prezidentských primárkach. Centrista Macron sa po nedeľňajšom víťazstve v prezidentských voľbách vzdal funkcie predsedu svojho hnutia Vpred! (En Marche!), ktoré založil len pred rokom.

Hnutie sa v pondelok rozhodlo pre zmenu názvu - do júnových volieb do Národného zhromaždenia tak pôjde už ako Republika vpred (La République en marche). Kandidátov vo všetkých volebných obvodoch chce oznámiť do štvrtka 11. mája.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok