Sobotka verí, že Babiša odvolajú. Prezidentovi pripomenul ústavu

TA3 TASR
7.5.2017 13:02

Český premiér Bohuslav Sobotka by bol rád, keby sa prezident Miloš Zeman vrátil do svojej nadstraníckej pozície. Zeman podľa Sobotku nadržiava Andrejovi Babišovi. Český premiér to vyhlásil v relácii Partie televízie Prima.

Sobotka: Zeman nadržiava Babišovi

Sobotka ďalej povedal, že pokiaľ Zeman neodvolá Babiša, je pripravený obrátiť sa na právnikov. Očakáva však, že prezident neporuší ústavu a ministra financií odvolá. Prezident nemá podľa neho inú možnosť než Babiša odvolať, inak by porušil ústavu. Pri rozhodovaní o odvolaní zohrali podľa Sobotku úlohu nahrávky Babiša s novinárom.

"Bol by som rád, aby sa prezident vrátil do nadstraníckej pozície, ktorú stratil. Nadržiava Andrejovi Babišovi. Neviem, či spolu majú nejakú dohodu, ale už nie je nadstraníckym prezidentom, ako sľuboval občanom," konštatoval Sobotka, ktorého slová citoval spravodajský server Novinky.cz.

Čaká na správu od prezidenta

Premiér podľa svojho vyjadrenia čaká na správu od prezidenta Zemana ohľadne návrhu na odvolanie Babiša. "Od prezidenta nemám žiadnu správu, kedy Babiša odvolá, ani netuším, kto by mal byť novým ministrom financií. Nechcem komentovať žiadne mená, dôležité je, aby sa nový minister nedostal do rovnakej situácie ako Andrej Babiš," uviedol predseda vlády.

Predseda vlády sa v relácii tiež vyjadril k nahrávkam ministra financií s novinárom MF Dnes. Nahrávky zohrali podľa neho dôležitú úlohu pri rozhodovaní o Babišovom odvolaní. Sobotka dúfa, že nahrávkami sa bude zaoberať tiež polícia, pretože ide o člena vlády a vicepremiéra.

Babiš: Urobil som chybu

Bola to vopred zorganizovaná provokácia, pokazil som to, oznámil na svojom profile na Facebooku český minister financií Andrej Babiš v súvislosti s nahrávkami s novinárom Mladej fronty DNES Markom Přibilom. Babiš si podľa svojich slov už nahrávky vypočul a je presvedčený, že nikomu nedával úlohy, napísal spravodajský server Novinky.cz.

"Urobil som chybu. Konečne som si tie nahrávky vypočul, a aj keď som presvedčený, že som nikoho nepoveroval úlohami, priznávam, nemal som sa s tým novinárom vôbec stretávať. Bola to vopred zorganizovaná provokácia. Pokazil som to," uviedol Andrej Babiš.

Babiš ďalej informoval, že nahrávky boli nadobudnuté v minulom roku a sú zostrihané. Bývalý redaktor MF Dnes Marek Přibil, ktorý sa na nahrávkach s vicepremiérom Babišom rozpráva o pripravovaných článkoch odmietol, že by záznamy vydal on, dodal server Novinky.cz. Nikdy som nikoho nenahrával, uviedol Přibil na svojom facebookovom profile. Babiša podľa svojich slov vnímal ako šéfa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok