Celý život ste sa balili zle. Armáda ukazuje, ako to robiť čo najlepšie

TA3
6.5.2017 09:59

Stáva sa vám, že sa balíte na dovolenku a jednoducho si nedokážete vpratať do kufra či batohu všetko, čo potrebujete? Veľmi pravdepodobne sa nebalíte správne. Skúste sa nabudúce riadiť radami profesionálov, ktorí sa musia baliť rýchlo a často.

Celý život ste sa balili zle. Armáda ukazuje, ako to robiť čo najlepšie
ČTK/KEYSTONE/GAETAN BALLY

Sústrediť a oddeliť

Najlepšími expertmi na balenie sú ľudia, ktorí často cestujú a musia sa zbaliť efektívne. Podľa internetového magazínu Thrillist by mali v tejto oblasti radiť hlavne vojaci. Požiadali ich preto o najzásadnejšie tipy a fígle.

Vojaci balia a znovu vybaľujú svoje batohy často. Dokonca to aj cvičia, keďže chcú byť v prípade núdze schopní rýchlo nájsť správnu položku.

Najdôležitejšie je vraj sústrediť všetky položky, ktoré si chceme zabaliť, na jedno miesto ešte pred tým, ako sa natlačia do kufra. Pokojne si teda veci rozložte na posteľ alebo stôl. Na jednu kopu zosumarizujte veci, ktoré určite budete potrebovať a oddeľte ju od tých, ktoré budete potrebovať pravdepodobne. Takto si lepšie uvedomíte, čo sú základné a čo sú bonusové položky. Ich množstvo potom už len prispôsobíte veľkosti batožiny.

afghanistan-us-troops-withdrawal-5a7c93a8748243be9622b58b4ccab65e_0a000002-57be-d5c0.jpeg

Baliť sa naopak a rolovať

Keď ste sumarizovali, je čas začať ukladať. Základná armádna rada znie: baľte sa v obrátenom poradí. V preklade to znamená, že to, čo budete potrebovať ako posledné, zbaľte ako prvé. Ak si beriete záložné nohavice, ktoré možno počas celej dovolenky nevytiahnete, jednoducho ich uložte na spodok batožiny.

Ak si beriete ruksak, najťažšie veci musia byť v jeho strede, blízko chrbtice, aby sa ľahšie niesol. Toto pravidlo sa však môže použiť aj pre kufre. Najťažšie veci by mali byť umiestnené približne v ich druhej tretine, čiže v strede.

Všetky kusy oblečenia by sa mali zložiť približne na rovnakú veľkosť. Najlepšie a objemovo najúspornejšie zrolovať ich do valca. Toto však neplatí len pre spodnú bielizeň alebo tričká, ale aj pre objemnejšie jednotky. Pokojne zrolujte aj bundu a zaistite ju šnúrou, radia skúsení.

afghanistan-us-troops-withdrawal-164d8ea5010c4a8a983ed6497f81879e_0a000002-57e2-9f49.jpeg

Nešetriť ponožkami

Pri balení by nám mohla pomôcť predstava budovania múru pri stavbe domu. Podľa vojakov treba podobne postupovať aj pri balení – pevné položky ako topánky a menšie balíčky sú tehly a spodná bielizeň a ďalšie oblečenie sú maltou. Ak sa položky správne poprekladajú, kufor alebo batoh bude stabilný.

Najlepšou „maltou“ sú vraj práve zrolované ponožky. Keď váhate, koľko ich zobrať, radšej pribaľte viacej. Napokon, na cestách sa nohy namáhajú a zvlhnuté ponožky na spotených nohách môžu spôsobiť pľuzgiere.

Veľmi dobrým pomocníkom pri organizovaní sú vrecúška. Do samostatného vrecka môžete zbaliť elektroniku, ale aj kozmetiku alebo spodnú bielizeň. Na vrchu kufra nechajte vrecúško s položkami, ktoré potrebujete mať po ruke často a aj ako prvé - môžu to byť doklady, nabíjačka na mobil a základné hygienické potreby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok