Lieta ako Iron Man. Vynálezca si splnil sen, zaujíma sa oňho aj armáda

TA3
7.5.2017 19:58

Filmový Iron Man vytvoril svoje prvé lietajúce brnenie v tmavej a špinavej jaskyni islamistov. Britský vynálezca mal predsa len lepšie podmienky – futuristickú kombinézu, inšpirovanú superhrdinom, majstroval v garáži. Splnil si tak detský sen.

Lieta ako Iron Man. Vynálezca si splnil sen, zaujíma sa oňho aj armáda
Youtube/Gravity Industries

18 mesiacov v garáži

Britský vynálezca Richard Browning ukázal verejnosti, ako pokročil vo vývoji lietajúceho obleku, ktorý vytváral v garáži dlhých 18 mesiacov. Pomocou malých trysiek na rukách a chrbte sa skutočne dokáže odlepiť od zeme a lietať – i keď zatiaľ len 10 minút.

Na konferencii vo Vancouveri ukázal, čo jeho svojpomocne skonštruovaný oblek zatiaľ dokáže. Browning nelietal príliš vysoko. Pomocou trysiek na rukách a chrbte dokázal urobiť malý vzdušný okruh.

Brit má so svojim oblekom veľké plány. Chcel by ho vylepšiť a čo najviac ho priblížiť ku svojmu vzoru, obrnenému lietajúcemu obleku, ktorý nosil komixový a filmový hrdina Iron Man. Jedného dňa by s ním chcel napríklad preletieť pozdĺž pobrežia, vo vzduchu nasadnúť do helikoptéry a pokračovať s ňou ďalej v „misii“.

Ovládanie nie je maličkosť

Ovládanie kombinézy nie je žiadna maličkosť. Vynálezca má však blízko k extrémnym športom - beháva ultramaratóny - takže s koordináciou tela nemá problém. Rýchlosť a smer letu sa dá ovplyvniť len pohybom hornej polovice tela. "V pravej ruke máte spúšťač na kontrolu motorov na rukách a v ľavej ruke máte spúšťač, ktorý ovláda zadné motory," vysvetľuje Browning. Hoci v ukážke je vidieť len veľmi opatrný let, kombinéza vraj teoreticky dokáže uháňať 320-kilometrovou rýchlosťou 100-metrovej výške.

Oblek má šesť miniaturizovaných tryskových motorov a špeciálne navrhnutý „exoskeleton“ –vonkajšiu kostru. O stave paliva informuje displej na prilbe. Browning priznáva, že v budúcnosti, pri vyšších rýchlostiach a väčšej vzdialenosti od zeme, by potreboval k obleku dovyvinúť aj padák, alebo airbag.

Súčasná cena 250 000 dolárov nerobí z lietajúceho obleku bežne dostupný produkt. V prípade, že sa začne komerčne predávať, záujem skôr prejavia extravagantnejší boháči. Browningovi sa však po prezentácii začali ozývať aj iní – potenciálni investori a dokonca aj britská armáda, ktorá vraj bola nadšená.

Lietajúca doska aj batoh

Nejde o prvý podobný pokus o napodobenie komixového hrdinu. Francúzovi Frankymu Zapatovi sa podarilo celkom efektívne letieť na „lietajúcej doske“. Dostal sa až do výšky 50 metrov a prekonal vzdialenosť 2,2 kilometra. Tento jeho kúsok s lietajúcim „hoverboardom“ sa dostal aj do Guinnesovej knihy rekordov. Zároveň si vyslúžil aj pozornosť francúzskej prokuratúry, ktorá namietala, že nedodržal pravidlá pre lietanie.

Podobným kúskom zaujal aj David Mayman, ktorý si skonštruoval reálne fungujúcu verziu jetpacku. Vynález pripomína technickú hračku Jamesa Bonda. Stačí si na seba nasadiť batoh s motorom a letieť.

Výrobca uvádza, že dokáže letieť rýchlosťou 100 kilometrov za hodinu, ale zatiaľ vo vzduchu zostal podobne ako Browning len asi desať minút.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok