Znepokojujúci robot má kolesá aj nohy a schopnosti ako športovec

TA3
5.3.2017 19:56

Niektorým pripomína basketbalistu, ďalším krasokorčuliara, iní si okamžite spomenuli na Terminátora či Transformerov. Reč je o novom mimoriadne šikovnom robotovi z dielne firmy, ktorú už niekoľko rokov kritizujú za to, že jej výtvory pôsobia... príliš reálne.

Znepokojujúci robot má kolesá aj nohy a schopnosti ako športovec
Boston Dynamics

Nový výtvor Boston Dynamics

Firma Boston Dynamics ukázala video, na ktorom je jej posledný výtvor - štvornohé robotické stvorenie pohybujúce sa aj na dvoch kolesách. S výnimočnou stabilitou, ale zároveň aj pohyblivosťou predvádza kúsky hodné špičkového športovca.

Robot je veľký asi ako dospelý muž, dokáže vyskočiť do výšky 1,2 metra a rozbehnúť sa rýchlosťou štyri metre za sekundu. Unesie 50 kilogramov a na jedno nabitie dokáže prejsť 25 kilometrov.

Čísla sú slušné, ale najväčší úžas vzbudzuje samotný pohľad na pohybujúceho sa robota, ktorého nazvali Handle. Firme sa totiž darí čosi, čo väčšine iných výrobcov nie – jej výtvory pôsobia skutočne živo.

Konštruktéri sa rozhodli pre nezvyčajnú variáciu kolies aj nôh. Táto kombinácia umožnila vyhnúť sa náročnému vývoju nového typu robotického kĺbu. Kolesá dokážu robiť divy na rovnom povrchu, nohy si zase poradia s členitejším terénom.

Zakladateľ firmy Marc Raibert popísal robota pred možnými investormi ako "experiment kombinujúci kolesá s nohami, s veľmi dynamickým systémom, ktorý sa celý čas dokáže vybalansovať sám a má veľa znalostí ako pracovať so svojou váhou." Bude vyvolávať nočné mory, zavtipkoval Railbert.

Pre armádu príliš hlučné

Handle nie je prvým vyspelým robotom, ktorého firma predstavila verejnosti. Prezentácia predchádzajúceho modelu s názvom Atlas dokonca vyvolala pobúrenie. Mnohí zo žartu, ale aj celkom vážne obviňovali tvorcov, že robota na videu šikanujú. Konštruktér ho totiž pri práci v sklade necitlivo postrkoval hokejkou.

Boston Dynamics už vytvorila aj zariadenie pripomínajúce robotického psa či robotickú „mulicu“.

Firma Boston Dynamics patrí pod technologický gigant Alphabet (pôvodne Google) a už dlhšie sa vedú debaty, či sa jej veľká firma zo Sillicon Valley nechce zbaviť. Niektoré bostonské roboty totiž nekorešpondujú s firemnou kultúrou Googlu. Roboty sa nepodarilo pretaviť na komerčný úspech, hoci sa na začiatku výskumu verilo, že sa uplatnia hlavne v armáde.

Americká armáda skutočne začala testovať mechanického psa, ale ukázalo sa, že na praktické použitie bol príliš hlučný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok