Zeman sa stretol s Babišom a Chovancom. Podľa nich demisiu prijme

TA3 TASR
3.5.2017 13:43

Situácia na českej politickej scéne je od oznámenia premiéra, že chce podať demisiu vlády, mimoriadne rozbúrená. Koaličné strany majú rozdielny názor na to, ako postupovať ďalej. Čaká sa tiež, ako na celú vec zareaguje prezident Miloš Zeman. Ten sa stretol s ministrom financií Andrejom Babišom a ministrom vnútra Milanom Chovancom.

Podaniu demisie nerozumie

Schôdzka, ktorej termín bol dohovorený ešte pred utorkovým oznámením premiéra Bohuslava Sobotku o rozhodnutí podať demisiu, dostala v tejto súvislosti neočakávaný, mimoriadny význam. Babiš po prijatí u hlavy štátu uviedol, že on pochopil slová prezidenta republiky tak, že prijme demisiu českej vlády.

Babiš podaniu demisie podľa jeho názoru úspešnej vlády nerozumie a osobne nepovažuje za vhodnú ani rekonštrukciu vlády pol roka pred riadnymi parlamentnými voľbami. Líder hnutia ANO nesúhlasí s vypísaním predčasných volieb v ČR a podobný názor zastáva podľa jeho slov aj prezident Zeman. Informácie sprostredkoval spravodajský kanál verejnoprávnej Českej televízie ČT24.

Chce konať rýchlo a uvážlivo

Podľa ministra vnútra a prvého podpredsedu sociálnych demokratov z ČSSD Milana Chovanca Zeman preferuje politické riešenie súčasnej vládnej krízy v ČR, ktoré bude mať väčšinovú podporu v zákonodarnom zbore. Odznelo to po stretnutí druhého muža ČSSD s hlavou štátu.

Obe strany sa pri tejto príležitosti zhodli, že nepreferujú vytvorenie úradníckej vlády, uviedol Chovanec podľa spravodajského kanála verejnoprávnej ČT24. Podľa rovnakého zdroja najvyšší český predstaviteľ prisľúbil, že bude konať rýchlo, uvážlivo a bude mať na zreteli blaho krajiny. Chovanec k tomu dodal, že osobne dedukuje, že prezident prijme demisiu, s ktorou vo štvrtok zamieri do jeho sídla premiér Bohuslav Sobotka. Zároveň však zdôraznil, že je to iba jeho súkromný názor.

Chovanec označil práve štvrtok za "deň D", pretože všetko závisí od rokovaní premiéra s prezidentom. "Podmienkou premiéra Sobotku je vláda bez Andreja Babiša," poznamenal šéf rezortu vnútra. Osobne ráta s tým, že všetko prebehne v rámci ústavných mantinelov. Predseda vlády Sobotka vraj netrvá na tom, že musí zostať v straníckej funkcii, vyplynulo z Chovancových slov. Minister však nepotvrdil, že premiér ponúkol vedeniu ČSSD svoju rezignáciu."Nezdanené príjmy Andreja Babiša môžu dosahovať 250.000 českých korún denne," vyhlásil Chovanec podľa serveru Lidovky.cz a dodal, že to je najväčší problém.

Ide o vyvrcholenie sporov

Český premiér Bohuslav Sobotka odovzdá svoju demisiu do rúk prezidenta už vo štvrtok. Oznámil to spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na prezidentského hovorcu Jiřího Ovčáčka. "Predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka vo štvrtok 4. mája 2017 o 15.15 hod na Hrade podá demisiu do rúk prezidenta republiky," napísal na Twitteri Ovčáček.

Hovorca vlády Martin Ayrer spresnil, že demisia pravdepodobne nadobudne účinnosť v polovici mája. Sobotka v utorok neočakávane oznámil, že podá demisiu, čo bude znamenať aj koniec celej jeho vlády. Zaskočil tým svojich koaličných partnerov z hnutia ANO a z KDU-ČSL.

Avizovaná demisia predstavuje vyvrcholenie vnútrokoaličných sporov okolo podnikateľských aktivít vicepremiéra, ministra financií a šéfa ANO Andreja Babiša. Sobotka najskôr zvažoval Babišovo odvolanie, ale napokon sa rozhodol pre vlastné odstúpenie. Otázkou teraz zostáva, či sa tohtoročné parlamentné voľby uskutočnia v stanovenom riadnom termíne, teda 20.-21. septembra, alebo skôr.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok