Putin sa stretol s Merkelovou. K prelomu vraj nedošlo

TA3 TASR
2.5.2017 16:02

Ruský prezident Vladimir Putin privítal v čiernomorskom letovisku Soči nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, s ktorou odštartoval rokovania. Ide o Merkelovej prvú návštevu Ruska od roku 2015. Telefonovať by mal tiež s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Hovorili aj o ľudských právach

Stretnutie prichádza v čase naštrbených vzťahov medzi Moskvou a Berlínom ohľadom konfliktu v Sýrii a ruskej anexie ukrajinského Krymu. Hoci lídri hovorili o oboch otázkach, k prelomu podľa všeobecného očakávania nedošlo. "Samozrejme, musíme túto príležitosť využiť na diskusiu o vzájomných vzťahoch a najpálčivejších problémoch, ktorými mám na mysli Ukrajinu, Sýriu a prípadne niekoľko ďalších regiónov," vyhlásil Putin na úvod rokovania s Merkelovou.

"Rusko je, prirodzene,  naším významným partnerom," reagovala Merkelová. Kancelárka zároveň vyzvala Putina, aby sa pričinil o ochranu práv gejov v Čečensku, keďže sa objavili správy o tom, že sú tam perzekvovaní. Vzťahy Ruska s Nemeckom sa zhoršili po pričlenení Krymského polostrova do ruského územia v marci 2014, pričom Berlín vystupoval ako hlavná sila v procese uvaľovania sankcií EÚ voči Moskve v reakcii na tento krok.

Žiada o ukončenie konfliktu

Lídri sa však počas uplynulých dvoch rokov stretli mnoho ráz mimo územia Ruska, naposledy vlani v októbri, keď hovorili o Ukrajine s jej prezidentom Petrom Porošenkom a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Oficiálnym účelom stretnutia Putina s Merkelovou v Soči je summmit svetových lídrov skupiny G20, ktorý sa bude konať v júli v Hamburgu.

Pre Rusko ide o jediné fórum svojho druhu po jeho vylúčení zo skupiny G8 v dôsledku anexie Krymu. Merkelová požaduje od Kremľa, aby ukončil konflikt na Ukrajine využitím svojho vplyvu na tamojších proruských separatistov, ktorí bojujú v Donbase. Kancelárka tiež potrebuje spoluprácu Moskvy na dosiahnutie mieru v Sýrii.

Masakra v Odese

Svetové spoločenstvo nesmie nikdy zabudnúť na tragédie, akou bola v roku 2014 masakra v ukrajinskom meste Odesa, vyhlásil Putin po stretnutí s Merkelovou, informuje agentúra TASS. "Ako si určite pamätáte, pred tromi rokmi došlo v Odese k strašnej tragédii, keď ukrajinskí radikálni nacionalisti nahnali bezbranných ľudí do Domu odborov a následne ich tam upálili. Zodpovední však doteraz neboli zistení. Svet nemá právo na to zabudnúť, aby sa podobné udalosti už v budúcnosti neopakovali," povedal Putin.

Ruský prezident zmienil aj ďalšiu tragickú udalosť, ktorá sa stala na Ukrajine, keď pozorovateľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe nedávno zabila pozemná mína. Putin zdôraznil, že takéto prípady maria mierotvorné úsilie a zvyšujú napätie. "Toto je dôvod, prečo je potrebné nestranne vyšetriť všetky okolnosti," dodal.

Incident sa stal v druhej polovici apríla v obci Prišib v samozvanej Luhanskej ľudovej republike. Pri výbuchu utrpeli zranenia ďalší dvaja členovia misie OBSE. Podľa bezpečnostných zdrojov z tohto separatistického regiónu stála za incidentom "ukrajinská rozvratná skupina", píše zmienené ruské štátne médium.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok