Ulicami Brna pochodovali extrémisti, vzduchom lietali kamene

TA3 TASR
1.5.2017 19:04

Prvomájová demonštrácia nacionalistov v Brne vyústila v zákrok desiatok príslušníkov poriadkovej polície, ktorá zadržala 11 ľudí. Na akcii zorganizovanej extrémistickým zoskupením Robotnícka mládež sa zišlo asi 200 stúpencov ultrapravice, ale tiež dvojnásobok ich odporcov, informoval server Novinky.cz.

Zadržali aj drogy

Zoskupenie Robotnícka mládež je prepojené s Robotníckou stranou sociálnej spravodlivosti. Podľa Českého rozhlasu z davu lietali kamene aj petardy. Hovorkyňa juhomoravskej polície Štěpánka Komárová pre denník Právo uviedla, že niektoré okamihy boli napäté a trocha "drsnejšie", ale nik nebol zranený.

U niektorých účastníkov polícia zaistila drogy. Vo vystúpeniach rečníkov DSSS sa hovorilo o tom, že európske krajiny musia "živiť zástupy černochov a Arabov" a predseda strany Tomáš Vandas vyzýval, aby Česi vo voľbách hlasovali pre nacionálnu pravicu.

V Prahe pútal pozornosť Babiš

V Prahe prišiel na prvomájové stretnutie s voličmi na nábreží Vltavy aj predseda hnutia ANO Andrej Babiš. Zopakoval tam, že nevidí najmenší dôvod, prečo by mal odstupovať z funkcie, na čo ho dnes kvôli nejasnostiam okolo jeho majetku a dlhopisov spoločnosti Agrofert opätovne vyzval premiér Bohuslav Sobotka.

"Nevidím najmenší dôvod, prečo by som mal rezignovať. V politike mám dobré výsledky. Je to zúfalá akcia ČSSD, ktorá má nejaké preferencie. Pán premiér sa zameral na mňa a chce ma za každú cenu dostať z politiky a ja si myslím, že to je škoda, že to poškodzuje túto vládu. Tá vláda je úspešná aj mojou zásluhou," povedal Babiš novinárom.

Parlament vyzval Babiša, aby do konca apríla vyvrátil podozrenie z daňových únikov. Poslancom a premiérovi poslal list, ku ktorému sa má vyjadriť Sobotka. Premiér na stretnutí s voličmi v Brne na Špilberku o Babišovi povedal: "Je na ňom, aby sa zachoval ako chlap a situáciu vyriešil." Komunisti sa už tradične stretli na Výstavisku v Prahe, tak ako v predchádzajúcich rokoch medzi nimi nechýbal bývalý generálny tajomník Ústredného výboru KSČ Miloš Jakeš, ktorý sa podľa Noviniek. cz ochotne so záujemcami fotografoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok