Kauza, ktorá viedla k pádu vlády českého expremiéra, je opäť na súde

TA3 TASR
24.4.2017 21:08

Po tretí raz sa česká justícia začala zaoberať na verejnom pojednávaní v Prahe prípadom údajného zneužitia Vojenského spravodajstva, ktoré viedlo v roku 2013 k pádu vládneho kabinetu premiéra Petra Nečasa.

Kauza, ktorá viedla k pádu vlády českého expremiéra, je opäť na súde
ČTK

Odvolací senát totiž zrušil oslobodzujúce rozsudky pre štyroch obžalovaných, niekdajšiu šéfku premiérovho kabinetu Janu Nagyovú, medzičasom Nečasovú, ako aj troch spravodajcov Ondreja Páleníka, Milana Kovandu a Jana Pohůnka. Prípad prisúdili novej sudkyni, a to po odobratí kauzy pôvodnej pre pochybnosti o jej nezaujatosti. Na čas, v ktorom budú v súdnej sieni vypovedať obžalovaní spravodajcovi, sudkyňa rozhodla o neverejnosti konania.

Súčasne vyhovela žiadosti Jany Nečasovej, aby kvôli zdravotným problémom nemusela v ďalších dňoch byť osobne prítomná v súdnej sieni, informovali tamojšie elektronické médiá. Obvodný súd o osude obžalovaných rozhodoval po prvý raz v roku 2014, keď Nečasovú odsúdil na rok väzenia podmienečne, zastavil trestné stíhanie Jana Pohůnka a kauzy dvoch niekdajších šéfov Vojenského spravodajstva Ondreja Páleníka a Milana Kovandu posunul na rezort obrany.

Následne sa v máji 2015 i v júni 2016 v hlavnom pojednávaní prípadu zrodili štyri oslobodzujúce rozsudky so zdôvodnením, že činy popísané v žalobe nie sú trestnými a že predložené dôkazy nepreukázali popísané motívy k trestnej činnosti. Obžalovaným hrozí v prípade potvrdenia viny súdom až päť rokov za mrežami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok