Trump má svojský štýl vládnutia. Úspešne sa vyhýba Kongresu

TA3 TASR
22.4.2017 18:46

Americký prezident Donald Trump podpísal ďalšie tri prezidentské nariadenia. Tento osamelý štýl vládnutia je zatiaľ preňho typický. Prezidentské nariadenie je právomoc, ktorá umožňuje šéfovi Bieleho domu vydať zákon bez toho, aby bolo potrebné jeho schválenie v Kongrese.

Trump má svojský štýl vládnutia. Úspešne sa vyhýba Kongresu
SITA/AP

Využíva výhody privilégia

Prezidenti ju využívajú vtedy, keď sa chcú alebo potrebujú vyhnúť zákonodarcom. "Nedostatok schopnosti dosiahnuť výsledky na Kapitole ochromuje Trumpovu agendu. Počas kampane vyslovil veľké a odvážne sľuby a doteraz sa ich snažil splniť odvážne a vo veľkom – prezidentskými nariadeniami. K tým sa však prezidenti uchyľujú, keď nedokážu presadiť svoju legislatívu," uviedla verejnoprávna rozhlasová stanica NPR.

Podobne spravodajská televízia Fox News konštatovala, že Trump sa od nástupu do funkcie snažil splniť predvolebné sľuby používaním prezidentských dekrétov. Britská BBC zase poznamenala, že Trump vôbec nemrhá časom a využíva výhody tohto privilégia.

Majú reálny vplyv?

Televízia CNN ale upozornila, že časté podpisovanie dekrétov síce dáva verejnosti pocit, že Trump je mužom činu, ale v skutočnosti nemajú mnohé výnosy žiadny reálny vplyv. Napríklad nariadenie, ktoré podpísal hneď v prvý deň vo funkcii, malo minimalizovať finančné zaťaženie Američanov vyplývajúce zo systému zdravotného poistenia.

"Dohody s poisťovňami na tento rok však už boli vtedy podpísané. Hoci toto nariadenie vyzeralo dobre na papieri, malo minimálny vplyv na zákon," uviedla CNN.

Televízia spomenula aj dva imigračné zákazy, ktoré zablokovali súdy, a nariadenie o okamžitom začatí výstavby múra na hranici s Mexikom. Vláda síce už vyberá stavebnú firmu, ale stále nevyriešila, ako stavbu zafinancuje.

Nie je jediný

CNN tiež pripomenula, že Trump nie je jediným prezidentom, ktorý takto "napína svaly". "Už do Georgea Washingtona prezidenti robili jednostranné kroky, aby sa vyhli odporujúcim zákonodarcom a obišli Kongres – niektorí menej, iní viac," uviedla CNN.

Donald Trump zatiaľ podpísal 25 nariadení, čo je jedno za každý tretí až štvrtý deň. Najviac využíval túto právomoc prezident Franklin D. Roosevelt, ktorý vydal až 3522 nariadení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok