Predpovedal, že Trump vyhrá. Teraz očakáva jeho odvolanie

TA3 TASR
14.4.2017 23:52

Donald Trump sa neudrží v Bielom dome do konca svojho funkčného obdobia, bude odvolaný. Presvedčený je o tom uznávaný profesor histórie na Americkej univerzite vo Washingtone Allan Lichtman, ktorý úspešne odhadol výsledky všetkých prezidentských volieb v USA od roku 1984 vrátane tých vlaňajších.

Predpovedal, že Trump vyhrá. Teraz očakáva jeho odvolanie
SITA/AP

Odvolanie je vraj otázkou času

"Presne predpovedal osem predošlých prezidentských volieb. Teraz Lichtman chce, aby každý venoval pozornosť zvyšku toho, čo vyšlo z jeho krištáľovej gule – že Trump bude odvolaný," napísal Politico, americký portál o politike.

To, že prezident bude odvolaný, je podľa profesora isté. Otázkou je len, kedy k tomu dôjde. Lichtman podrobne opisuje svoje myšlienky a argumenty v knihe Dôvody pre impeachment, ktorá vyjde na budúci týždeň.

"Kniha vysvetľuje, ako Trump ohrozuje inštitúcie a tradície, ktoré udržiavali Ameriku bezpečnú a slobodnú už 230 rokov. Objasňujem, prečo môže republikánmi ovládaný Kongres odvolať prezidenta z vlastnej strany," uviedol Lichtman.

Republikáni chcú Pencea

Profesor si myslí, že Trumpovi hrozí odvolanie pre zneužívanie moci, klamanie, podozrenia z napojenia na Rusko a pre možný konflikt záujmov vyplývajúci z jeho obchodných aktivít.

"Som si celkom istý, že Trump poskytne niekomu dôvody na impeachment, či už spáchaním niečoho, čo ohrozí národnú bezpečnosť, alebo niečoho, čo pomôže jeho vreckám. Mimochodom, stále nezverejnil žiadne zo svojich zahraničných úverov a zahraničných obchodných prepojení, ktoré by mohli ohroziť americkú národnú bezpečnosť," povedal Lichtman pre denník Washington Post.

Impeachment je oficiálna ústavná obžaloba prezidenta a následné odvolávanie z funkcie Kongresom. Ústava to umožňuje v prípade vlastizrady, korupcie alebo iných vážnych trestných činov či priestupkov. Výklad nie je veľmi presný a rozhodnutie je na kongresmanoch. Niektorý z nich musí prezidenta obviniť a väčšina potom musí odvolanie odsúhlasiť. "Republikáni nechcú Trumpa za prezidenta, pretože ho nemôžu ovládať. Je nepredvídateľný. Radšej by chceli Pencea – typického, konzervatívneho, kontrolovateľného republikána," vysvetlil Lichtman.

Vsadil na zdravý rozum

Kým na predpovedanie výsledkov volieb používa Lichtman špecifický systém, ktorý sám vytvoril, v tomto prípade vsadil na zdravý rozum. Pozrel sa tiež na predošlé procesy odvolávania prezidentov a našiel v nich znaky, ktoré sa dajú aplikovať na súčasnú situáciu a Donalda Trumpa.

"V dnešnej Amerike bude spravodlivosť uskutočnená nie prostredníctvom revolúcie, ale opatrením, ktoré je bez zbraní a ústavné  - impeachmentom. Ale len vtedy, ak to budú ľudia požadovať," prezradil Lichtman pre médiá myšlienku zo svojej knihy.

O impeachmente uvažovali republikáni aj v prípade Baracka Obamu, a to za nejasnosti pri útoku v líbyjskom Benghází, pri ktorom zahynul americký veľvyslanec Christopher Stevens. Predtým mu čelil Bill Clinton za údajnú krivú výpoveď o vzťahu s asistentkou Monikou Lewinskou, čím sa mal dopustiť marenia spravodlivosti. Na odvolanie prezidenta sa však ani v jednom prípade nenašlo v Kongrese dosť hlasov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok