V Belgicku zadržali päť osôb, našli u nich zbrane i muníciu

TA3 ČTK
21.4.2017 21:53

Päť ľudí zadržala belgická polícia pri protiteroristickej razii v Bruseli a okolí. Našla u nich zbrane i muníciu. Akcia podľa vyhlásenia federálnej prokuratúry ale nesúvisela s vyšetrovaním atentátov z Paríža z novembra 2015, z Bruselu z marca 2016, ani so štvrtkovým teroristickým útokom na parížskom triede Champs-Élysées.

V Belgicku zadržali päť osôb, našli u nich zbrane i muníciu
SITA/AP

Prehľadali niekoľko domov

Všetci zadržaní sú podozriví z podielu na aktivitách teroristickej organizácie, uviedla prokuratúra. Razie prebehli v bruselských častiach Molenbeek a Ganshoren a v neďalekej obci Roosdaal. Policajti prehľadali päť domov a zaistili dve strelné zbrane, muníciu, nepriestrelnú vestu a tiež marihuanu.

Ďalšie podrobnosti prokuratúra nezverejnila, zdôraznila ale okrem iného, ​​že akcia nesúvisí so štvrtkovým atentátom na policajtov na parížskom bulvári Champs-Élysées neďaleko Víťazného oblúka.

Možný a pravdepodobný

V tejto súvislosti belgická polícia pátrala po jednom podozrivom, ktorý sa jej ale sám prihlásil v Antverpách. Podvečer belgická prokuratúra akýkoľvek jeho podiel na atentáte vylúčila. Muž má vierohodné alibi, uviedla vo vyhlásení.

S Belgickom útok v Paríži spájalo vyhlásenie organizácie Islamský štát. Od atentátov v Paríži z 13. novembra 2015, pri ktorých zahynulo 130 ľudí, zostáva v Belgicku stupeň ohrozenia na treťom zo štyroch stupňov. Teroristický útok je teda "možný a pravdepodobný".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok