Zverejnili totožnosť útočníka z Paríža. Komplic sa prihlásil na polícii

TA3 TASR ČTK
21.4.2017 06:18

Pri streľbe na parížskom bulvári Champs-Élysées zahynul jeden policajt a ďalší dvaja utrpeli zranenia. K útoku sa prihlásil Islamský štát. Polícia v tejto súvislosti pátra po druhom útočníkovi.

Na políciu už útočil

Páchateľ, ktorý bol na mieste zastrelený, bol identifikovaný ako francúzsky občan. Ide o 39-ročného Karima Cheurfiho z východného predmestia Paríža, ktorý má záznam v trestnom registri.

Denník Le Parisien uviedol, že Cheurfi bol v roku 2001 uznaný za vinného z útoku na policajta. K útoku na Champs-Élysées došlo okolo 21.00 h potom, čo doposiaľ neidentifikovaný muž vystúpil z auta a spustil paľbu na stojace policajné hliadkovacie vozidlo, pričom jedného policajta usmrtil a ďalších dvoch vážne zranil.

france-paris-police-shot-17791-0eb1ca2c7b7d4018871c15f4773d960c_0a000002-8710-36dd.jpg

Išlo o teroristický útok

Po útoku, pri ktorom podľa BBC utrpel zranenia aj náhodný okoloidúci, sa páchateľ pokúsil utiecť. Jeden zo zranených policajtov spolu s kolegom, ktorý sa nachádzal v blízkosti miesta činu, ho však na úteku zastrelili. Polícia celú Champs-Élysées po útoku úplne uzavrela a spustila rozsiahlu bezpečnostnú operáciu.

Francúzsky prezident Francois Hollande po mimoriadnom zasadnutí bezpečnostnej rady štátu povedal, že útok v Paríži bol teroristickým činom.

IS zverejnil identitu

Extrémistická organizácia Islamský štát však vyhlásila, že útok na parížskom bulvári Champs-Élysées, pri ktorom zahynul jeden policajt a ďalší dvaja utrpeli vážne zranenia, spáchal jej bojovník "Belgičan" abu Yusuf Beljiki. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Hovorca ministerstva v rozhlasovom vysielaní uviedol, že druhého muža identifikovali belgické zložky a informovali o tom francúzske úrady. Následne agentúre AFP povedal, že hľadaný muž sa sám prihlásil na polícii v Antverpách na severe Belgicka. O tejto skutočnosti informovala agentúra Belga.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok