Z parlamentu neodídem, reaguje Matovič. Podáva trestné oznámenie

TA3 TASR
20.4.2017 16:00

Igor Matovič sa nevzdá poslaneckého mandátu a na predsedu Mandátového výboru Richarda Rašiho podáva trestné oznámenie pre krivé obvinenie. Líder OĽaNO-NOVA na tlačovej besede reagoval na aktuálne obvinenia, podľa ktorých si mal cez svoju matku znížiť základ dane. Podľa Smeru je daňovým podvodníkom a nemá právo sedieť v parlamente.

Skutok sa stal

Raši na tlačovej konferencii vychádza z uznesenia o zastavení trestného stíhania vo veci účtovníctva Matovičovej firmy, v ktorom sa píše, že líder OĽaNO-NOVA porušil zákon, ale skutky sú premlčané. "Skutok sa stal. Igor Matovič naozaj spáchal daňové podvody, okradol štát a jeho podnikateľská minulosť ho definitívne dobieha. Informácie, ktoré sa objavili v médiách, sú závažné," povedal Raši a pripomenul, že Matovičovo protiprávne konanie sa týka rokov 2002 až 2004.

Matovič upozornil, že pôvodne radový vyšetrovateľ Štefan Menčík, ktorý stojí za týmto uznesením, bol nedávno povýšený na riaditeľa Národnej protikorupčnej jednotky - expozitúra Západ. "Štefan Menčík urobil závratnú kariéru. Najskôr dostal pod patronát moje trestné oznámenie na Radoslava Procházku za to, ako financoval svoju prezidentskú kampaň. Tento vtedy radový vyšetrovateľ to upratal pod koberec. Neskôr protizákonne zverejnil moju nahrávku s Procházkom, potom poslal komando do našej firmy a nič sa nezistilo. Mesiac pred voľbami začal konať ako poskok Roberta Fica a v sobotu večer vypočúva svedka Pavla Vandáka. Nakoniec z neho vyšiel pamflet, ku ktorému mal dnes Smer-SD tlačovku," popísal udalosti Matovič.

Auto bolo požičané

Podľa jeho slov Menčík nerobí dva roky na ničom inom, len na veciach, ktoré sa týkajú Matoviča. "Mám sa vzdať mandátu na základe pamfletu, ktorý spáchal Menčík?" odkázal v súvislosti s výzvou poslancov Smeru, aby dobrovoľne odišiel z parlamentu, lebo je daňovým podvodníkom. Na margo zakúpeného tlačiarenského stroja, pri ktorom podľa Smeru nezaplatil daň z pridanej hodnoty, Matovič podotkol, že pri jeho predaji daň zaplatil a je to aj v uznesení.

"Nikdy ma daňový úrad neobvinil, že som pri jeho dovoze nezaplatil DPH, lebo platca DPH ju vtedy neplatí. Neplatilo sa ani žiadne clo, lebo sme boli v colnej únii s Nemeckom. Sú to úbohé a trápne výmysly Richarda Rašiho, že som spáchal daňové podvody," povedal líder OĽaNO-NOVA a opätovne zdôraznil, že počas svojho podnikania zaplatil štátu na daniach 500 miliónov korún, čo bolo najviac v Trnavskom kraji.

Matovič tiež odmietol zodpovednosť za nesúlad najazdených kilometrov na aute, na ktoré si vyúčtoval výdavky za jeho používanie v hodnote takmer 63.000 eur. "To auto nebolo moje, ale bolo požičané. Ako som mal ja garantovať nasledujúci vývoj alebo to, kto a čo s tým autom robil? Ja mám ručiť za to, čo sa stalo s autom aj v ďalších rokoch, keď som ho používal len v roku 2004? Majiteľom auta bol môj bratranec a po mne ho mali desiatky ľudí," vysvetlil.

Silný tromf

Ministra vnútra Roberta Kaliňáka a premiéra Roberta Fica sa Matovič pýtal, prečo ho nezačali stíhať už v roku 2012, keď prišli znovu k moci, ak mali tieto informácie už v roku 2010. "Ak by ste to vtedy riešili, nebolo by to premlčané. Nebolo to náhodou preto, lebo sme spolupracovali na rómskej reforme? Keď ideme spolupracovať, tak mi dáš pokoj a keď poviem, že si zlodej, potom na mňa pošleš policajtov? Toto je minister vnútra?" pýtal sa Kaliňáka.

Matovič si myslí, že predstavitelia Smeru tieto veci držali v šuplíku, lebo chceli mať silný tromf. "To premlčanie ste spôsobili vy, lebo ste si mysleli, že ak na mňa niečo máte, nebudem hrýzť. Ale pomýlili ste sa," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok