Vstup do EÚ či trest smrti. Erdogan zvažuje ďalšie referendá

TA3 ČTK
17.4.2017 20:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa opäť zmienil o možnosti usporiadať referendum o tom, či Turci chcú pokračovať vo vstupných rokovaniach s Európskou úniou. Pred svojimi priaznivcami v Ankare vyhlásil, že pre Turecko nie je dôležité, či s ním Brusel rokovania zastaví alebo nie.

Vstup do EÚ či trest smrti. Erdogan zvažuje ďalšie referendá
SITA/AP

Vypovie migračnú dohodu

Tieto rokovania sú de facto zmrazené už od vlaňajšieho júlového puču, po ktorom turecké úrady rozpútali rozsiahle čistky v štátnej správe. „Európska únia sa vyhráža zmrazením rokovaní. Ak mám byť úprimný, pre nás to nie je dôležité,“ povedal Erdogan.

Turecký prezident už niekoľko mesiacov vydáva podobné vyhlásenia a tvrdí, že EÚ potrebuje Turecko viac ako je tomu naopak. Pritom tiež varuje, že Ankara vypovie migračnú dohodu uzavretú s Úniou, vďaka ktorej sa od vlaňajšej jari zastavil masový príliv migrantov z Blízkeho východu do Európy cez turecké územie.

„Nechávajú nás čakať pred bránami EÚ už 54 rokov, pravda? Môžeme ísť za našim ľudom a poslúchneme jeho rozhodnutia,“ povedal Erdogan. Myslel tým rok 1963, keď Brusel uzavrel s Ankarou asociačnú dohodu. O členstvo v Únii požiadalo Turecko v roku 1987, ale prihlášku mu zamietli pre porušovanie ľudských práv a tureckú prítomnosť na Cypre. Až v roku 2005 začal Brusel s Ankarou vstupné rozhovory.

Vzťahy zhoršili puč aj kampaň

Rokovania sa prakticky zastavili po vlaňajšom potlačenom pokuse časti tureckej armády o puč, po ktorom Ankara začala s rozsiahlymi čistkami v štátnej správe, a to nielen medzi vojakmi a policajtmi, ale aj medzi sudcami či učiteľmi.

Vzťahy EÚ s Ankarou sa zhoršili pre tureckú kampaň pred ústavným referendom, ktorú chceli tureckí politici viesť aj v zahraničí medzi tureckými menšinami. Úrady niektorých krajín, vrátane Nemecka, tureckým politikom zabránili vystúpiť na mítingoch. Erdogan označil tieto kroky za praktiky podobné tým, aké sa diali počas nacizmu.

V nedeľu Erdogan prilial olej do ohňa vzťahov s EÚ, keď zopakoval, že začne s tureckými politikmi rokovať o obnovení trestu smrti. Ten Turecko zrušilo v roku 2004 v rámci plnenia podmienok pre vstup do EÚ. „Pokiaľ mi taký zákon príde na stôl, tak ho schválim. Ale ak nebude podpora, tak o tom môžeme usporiadať ďalšie referendum,“ povedal Erdogan po tom, ako v referende o zmenách ústavy vyhrali zástancovia posilnenia prezidentských právomocí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok