V druhom kole volieb by Le Penová skončila s výraznou stratou, ukázal prieskum

TA3 ČTK
17.4.2017 16:05

Kandidát umiernenej pravice François Fillon nie je ešte celkom von z hry v boji o postup do predpokladaného druhého kola francúzskych prezidentských volieb. Vyplýva to z výsledkov prieskumov, ktoré zverejnila agentúra Opinioway a podľa ktorých by aj Fillon vedľa centristu Emmanuela Macrona v druhom kole porazil nacionalistku Marine Le Penovú.

Na čele rebríčka jedenástich uchádzačov o post hlavy štátu sú naďalej Macron a Le Penová. Pre prvé kolo, ktoré bude v nedeľu, obom vyjadrilo podporu 22 percent opýtaných voličov, ktorí sú odhodlaní hlasovať. Fillon, ktorému v posledných mesiacoch poškodili škandály, za nimi zaostáva iba o jedno percento.

Na štvrtom mieste je podľa najnovšej sondáže Opinioway s 18 percentami hlasov predstaviteľ radikálnej ľavice Jean-Luc Mélenchon, ktorému v poslednej dobe podpora výrazne vzrástla, ale zrejme už stagnuje. V prieskume agentúry Ipsos, ktorej výsledok zverejnili pred troma dňami, tento politik Fillona predbehol, keď sa preňho vyslovilo 20 percent respondentov, zatiaľ čo pre Fillona 19 percent.

Opinioway uvádza, že v druhom kole 7. mája, do ktorého postúpia dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola, by Macron porazil Le Penovú v pomere 64 ku 36 percentám hlasov. Výrazným rozdielom 60 ku 40 percentám by ale nad šéfkou francúzskych nacionalistov zvíťazil aj Fillon.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok