Prezidentský boj vo Francúzsku sa zamotáva, šance sú vyrovnané

TA3 TASR
14.4.2017 15:56

Vyrovnané preferencie štyroch hlavných francúzskych prezidentských kandidátov priniesol najnovší predvolebný prieskum. Na prvom mieste skončili Marine Le Penová a Emmanuel Macron, ale len o dve, respektíve tri percentá za nimi zaostali Jean-Luc Mélenchon a Francois Fillon.

Fillon sa prepadol

V prieskume Ipsos-Sopra Steria pre francúzsky denník Le Monde dosiahli hlavní kandidáti veľmi podobné výsledky. Zhodne 22 percent respondentov by podporilo bývalého člena vládnucej Socialistickej strany Emmanuela Macrona a predsedníčku krajne pravicového Národného frontu Marine Le Penovú.

Presne pätinu hlasov respondentov získal ľavičiar Jean-Luc Mélenchon a iba o percento za ním zaostal pravičiar Francois Fillon. Najväčší nárast preferencií za ostatný týždeň zaznamenal Mélenchon. Kandidát socialistov Benoit Hamon v uvedenom prieskume dostal len 7,5 percenta hlasov.

Očakávajú sa tesné výsledky

Výsledky sondáže napovedajú, že prvé kolo prezidentských volieb, ktoré bude 23. apríla, môže priniesť veľmi tesné výsledky a všetci štyria kandidáti majú šancu prebojovať sa do májového druhého kola.

Respondenti v prieskume odpovedali na otázku: "Ak by boli voľby túto nedeľu, ktorému kandidátovi by ste pravdepodobne dali svoj hlas?" Zo sondáže vyplýva, že Fillon a Le Penová majú najviac pevne presvedčených voličov, ale pri Mélenchonovi a Macronovi ešte tretina ich voličov váha, či im naozaj dá hlas.

Prieskum bol vykonaný na vzorke 1509 respondentov v dňoch 12. a 13. apríla. Do prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku zostáva deväť dní. Favoritmi na postup do druhého kola, ktoré bude 7. mája, sú Le Penová a Macron.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok