S Veľkou nocou sa spája aj nakupovanie. O tieto výrobky je záujem

TA3 TASR
15.4.2017 16:58

Druhým najsilnejším obdobím na nakupovanie je po Vianociach obdobie Veľkej noci. Počas veľkonočného týždňa si ľudia doprajú o skoro tretinu viac ako počas priemerného týždňa v roku. Ľudia v tomto čase intenzívnejšie nakupujú už od pondelka až do Zeleného štvrtka.

S Veľkou nocou sa spája aj nakupovanie. O tieto výrobky je záujem
SITA

Nákupy vrcholia Zeleným štvrtkom

Na Slovensku vidieť počas veľkonočného týždňa veľmi intenzívne nakupovanie už od začiatku týždňa, ktoré vrcholí na Zelený štvrtok, keď nakupovanie Slovákov dosiahne až dvojnásobnú intenzitu. Naopak, Veľký piatok je už podpriemerný a na Veľkonočný pondelok je nakupovanie minimálne.

Počas jedného nákupu sú kupujúci ochotní zaplatiť až o štvrtinu viac v porovnaní s priemerným výdavkom na nákup počas celého roka. V nákupoch domácností možno nájsť v čase pred veľkonočnými sviatkami rôzne typické výrobky pre toto obdobie.

Ide najmä o zvýšené zastúpenie čokoládových a sezónnych cukroviniek, slaných pochutín, alkoholických nápojov, čerstvej zeleniny a ovocia. Nechýbajú ani vajíčka a typické mäsové výrobky a majonézy.

Najviac minú rodiny s deťmi

V tomto období sú však zvýšené aj výdavky na produkty potrebné na pečenie, keď viac ako sedem z desiatich domácností za uplynulý rok kúpilo napr. vanilkový cukor, droždie alebo prášok do pečiva. Vo veľkonočnom období však rastú aj nákupy ďalších surovín potrebných na pečenie - ako sú tuky na pečenie, maslo, vajcia, múka alebo cukor.

Domácnosti si vypomáhajú aj hotovými polotovarmi, akým je napríklad hotové cesto, obľúbené je však aj hotové suché pečivo. Najviac v priemere minú rodiny s malými deťmi. Naopak, najmenšiu čiastku za veľkonočné cukrovinky dajú domácnosti s tínedžermi. Na Slovensku je nakupovanie intenzívne vo všetkých sídlach, podpriemerne skončili najväčšie mestá, a to v SR Bratislava a v ČR Praha.

Všetky uvedené informácie sú z kontinuálneho monitoringu nákupného správania domácností GfK Consumer Panel Services za rok 2016. GfK Consumer Panel Services sleduje nákupy rychloobrátkového tovaru na reprezentatívnej vzorke 1500 slovenských a 2000 českých domácností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok