Kto útočil v Dortmunde? Nájdené listy zrejme nepísali islamisti

TA3 ČTK
14.4.2017 21:04

Nemeckí vyšetrovatelia pochybujú o tom, že by nájdené listy na mieste útoku na futbalistov Borussie Dortmund písali islamisti. Informovali o tom nemecké rozhlasové a televízne stanice NDR a WDR a denník Süddeutscher Zeitung s odvolaním sa na správu vyšetrovateľov.

Kto útočil v Dortmunde? Nájdené listy zrejme nepísali islamisti
SITA/AP

Našli sa tri listy

Tí podľa nemeckých médií tvrdia, že majú "vážne pochybnosti" o tom, že by bol text napísaný radikálmi z Islamského štátu. Vyšetrovanie pokračuje viacerými smermi, vrátane možného motívu pravicového a ľavicového extrémizmu.

Na mieste útoku boli nájdené tri listy s rovnakým textom, ktorý sa začína slovami o Alahovi. Ďalej sa v nich píše o berlínskom útoku, ktorý si v decembri vyžiadal 12 mŕtvych a desiatky zranených, či o zapojení sa Nemecka do boja proti islamistom.

Uvádza sa v nich tiež, že športovci a ďalší prominenti v Nemecku i v iných krajinách sú na "listine smrti" IS.

Pochybujú aj experti

Neznámy autor dopisov v nich tiež požaduje, aby Nemecko stiahlo svoje prieskumné lietadlá Tornado využívané v boji proti IS a aby uzavrelo základňu amerických vojsk v západonemeckom Rammsteine.

Už skôr sa v médiách objavili názory expertov, že list nepísali islamisti. Neodpovedajú totiž doterajším skúsenostiam s Islamským štátom, ktorý sa k útokom hlási iným spôsobom.

Autobus s futbalistami poškodili počas cesty na domáci zápas Ligy majstrov s Monakom tri explózie. Zranenie ruky pri nich utrpel španielsky obranca Marc Bartra, ktorý bol prevezený do nemocnice a podrobil sa operácii. Zranený bol aj jeden z policajtov, ktorý doprevádzal autobus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok