Z útoku v Dortmunde obviňujú Iračana, patril k Islamskému štátu

TA3 ČTK
13.4.2017 10:52

Nemeckí vyšetrovatelia zatiaľ nemajú žiadne dôkazy o tom, že by sa podozrivý Iračan podieľal na útoku na futbalistov Borussie Dortmund. Sú však presvedčení o tom, že bol v Iraku a neskôr aj v Nemecku napojený na Islamský štát.

Z útoku v Dortmunde obviňujú Iračana, patril k Islamskému štátu
SITA/AP

Viedol ozbrojenú jednotku

V tlačovej správe to uviedlo nemecké najvyššie štátne zastupiteľstvo, ktoré požiadalo o vzatie 26-ročného muža do väzby. Súd má o tejto požiadavke rozhodnúť počas dňa.

"Obvinený je podozrivý z toho, že sa v Iraku podieľal na činnosti zahraničného teroristického zoskupenia Islamský štát," uvádza sa v správe. K islamistom sa podľa vyšetrovateľov pridal najneskôr na konci roku 2014. Podľa nich viedol jednotku, ktorá mala približne desať členov. Podieľala sa na zločinoch, akými sú únosy, vydieranie alebo zabíjanie.

V marci 2015 odcestoval do Turecka, odkiaľ sa začiatkom minulého roka dostal do Nemecka. Aj tam podľa polície udržoval kontakt s členmi IS.

Odpočúvali mu telefón

Iračana Abdula Beseta A. zadržali počas vyšetrovania trojice výbuchov, ktorých terčom bol okoloidúci autobus Borussie Dortmund, smerujúci večerný zápas.

Mužovi podľa magazínu Der Spiegel nepomáha ani fakt, že mu pred niekoľkými dňami ktosi v telefonáte povedal: "Nálož je pripravená". Hovor odpočúvali tajné služby. Pri explóziach utrpel zranenia jeden hráč a policajt. Útok vyšetrujú ako možný teroristický čin. Odkaz nájdený pri mieste explózií naznačuje spojenie s islamistami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok