KĽDR chystá bujaré oslavy. Ameriky sa nebojíme, vyhlasujú

TA3 TASR
14.4.2017 13:14

Severná Kórea vynakladá veľké prostriedky na okázalé slávnosti a vyhráža sa Spojeným štátom americkým. Tak to zhruba v týchto dňoch vyzerá v severnej časti Kórejského polostrova, na ktorom sa zvyšuje napätie. Obyvatelia jeho komunistického severu sú presvedčení o tom, že Američanov sú schopní kedykoľvek poraziť.

Vytvorili kult osobnosti

KĽDR je jedinou komunistickou krajinou, kde vládne od roku 1948 jedna dynastia. Jej prvým predstaviteľom bol Kim Ir-sen. Od jeho narodenia uplynie v sobotu 15. apríla 105 rokov. Kim Ir-sen, vlastným menom Kim Song-džu, bol politickým vodcom Severnej Kórey od jej vzniku v roku 1948 až do svojej smrti - najskôr ako premiér, od roku 1972 ako prezident republiky a predsedom Kórejskej strany práce. V KĽDR vybudoval komunistický totalitný režim.

Severokórejská propaganda vytvorila okolo neho silný kult osobnosti; dni jeho narodenia a úmrtia sú oslavované ako štátne sviatky. Narodil sa 15. apríla 1912 v chudobnej rodine neďaleko Pchjongjangu. Od roku 1924 žil v Mandžusku, kde sa prvýkrát zoznámil s myšlienkami marxizmu-leninizmu. Bol členom Komunistickej strany Číny a ako príslušník jej armády sa od polovice 30. rokov zúčastňoval na protijaponskom odboji.

V roku 1935 sa stal politickým komisárom skupiny 100-200 mužov a v tom istom roku prijal meno Kim Ir-sen - Kim - "dosiahnuť slnko". Po niekoľkých rokoch partizánskeho života sa zrejme v roku 1940 uchýlil do bezpečia ZSSR. Jeho prvá manželka Kim Čong-suk mu v Chabarovskom kraji porodila najstaršieho syna Kim Čong-ila.

Chcel sa dožiť vyše stovky

V roku 1949 sa stal Kim Ir-sen predsedom Kórejskej strany práce. Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR) vyhlásili 9. septembra 1948 po tom, čo severokórejské orgány oznámili, že sa v krajine 25. augusta toho roku konali voľby a 99 percent obyvateľov v nich hlasovalo za jednotnú kandidátku tzv. demokratického frontu. Hlavným cieľom Severnej Kórey bolo zjednotenie celej Kórey pod komunistickou vládou.

Po založení KĽDR začal Kim Ir-sen okamžite vyjednávať s hlavnými komunistickými vodcami svojej doby - Josifom Stalinom a Mao Ce-tungom o napadnutí Kórejskej republiky -Južná Kórea. Po skončení kórejskej vojny postupne zaviedol monolitický myšlienkový systém Čučche a v roku 1972 uzrela svetlo sveta nová severokórejská ústava. Kim Ir-sen sa následne ujal novozriadenej funkcie hlavy štátu.

Jeho mandát mal päťročné cykly - každých päť rokov bol opätovne volený. Po smrti mu bol priznaný titul večného prezidenta. Funkcia "pozemského" prezidenta bola z ústavy vypustená. V súčasnosti je jeho telo vystavené v mauzóleu v Pchjongjangu. Zakladateľ a večný prezident komunistickej KĽDR Kim Ir-sen svojho času nariadil lekárom, aby ho udržali pri živote aspoň do stodvadsiatky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok