Konflikt v KĽDR môže kedykoľvek prepuknúť, varuje Čína

TA3 ČTK TASR
14.4.2017 10:47

Čína varovala, že konflikt v Severnej Kórei môže prepuknúť v každom momente. Jediným spôsobom ako túto situáciu riešiť, je dialóg, vyhlásil podľa agentúry AFP čínsky minister zahraničia Wang I, ktorý tak reagoval na nové hrozby amerického prezidenta Donalda Trumpa voči Pchjongjangu.

Konflikt v KĽDR môže kedykoľvek prepuknúť, varuje Čína
SITA/AP

„Jedinou cestou je dialóg,“ povedal Wang I na spoločnej tlačovej konferencii so svojím francúzskym kolegom Jeanom-Markom Ayraultom, ktorý je v Pekingu na oficiálnej návšteve. „Ktokoľvek, kto vyvolá konflikt na Kórejskom polostrove, za to zaplatí značnú cenu,“ varoval čínsky minister zahraničia. Jeho vyhlásenie nasledovalo deň po tom, ako Trump uviedol, že o “severokórejský problém bude postarané.“

"Keď skutočne vypukne vojna, výsledkom budú len veľké straty. Nikto sa nemôže stať jej víťazom," povedal Wang I a sľúbil, že Čína podporí akýkoľvek pokus o nadviazanie dialógu medzi Washingtonom a Pchjongjangom. "Vyzývame všetky strany, aby prestali so vzájomnými provokáciami a hrozbami a nedopustili, aby sa situácia nenapraviteľne vymkla spod kontroly," dodal Wang I.

Analytici usúdili, že by KĽDR mohla už čoskoro uskutočniť šiesty jadrový test alebo odpáliť ďalšie rakety na znamenie toho, že sa Pchjongjang nepodriadi sankciám OSN. Išlo by tiež o varovanie adresované USA a americkému prezidentovi, ktorý dal opakovane najavo, že politika strategickej trpezlivosti voči KĽDR skončila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok