Najčernejšia čierna existuje v spreji. Objekt zmizne pred očami

TA3
15.4.2017 09:59

V skutočnosti to vlastne nie je farba ani pigment. Špeciálny materiál s názvom vantablack je však pre ľudské oko černejší ako najčernejší objekt v našom okolí. Predmety, ktoré sú ním pokryté, tak akoby strácali svoj tvar. Supermateriál už existuje aj v spreji a má rôzne využitia.

Najčernejšia čierna existuje v spreji. Objekt zmizne pred očami
Surrey NanoSystems

Vrstva uhlíkových nanotrubíc

Vedcov dlho priťahovala možnosť vytvoriť najtemnejší materiál na svete. Superčierny vantablack, ktorý sa podarilo vyvinúť pred dvomi rokmi, dokázal pohltiť 99,96 priameho a rozptýleného žiarenia.

Superčiernu nevytvorili namiešaním tej správnej kombinácie farieb na maliarskej palete. Ide o akýsi film, ktorý pozostáva z množstva uhlíkových nanotrubíc. Predstavte si vrstvu tvorenú ľudskými vlasmi, len tisícnásobne tenšiu – centimeter široká plocha obsahuje milión trubičiek.

Štruktúra vantablacku dokáže oklamať ľudské oko a aj mozog. Pri superčiernej nedokážeme rozlišovať tvary a kontúry detaily vo vnútri kontúr sa akoby strácajú.

Zachytí všetko svetlo

Po dvoch rokoch sa vantablack podarilo ešte o čosi zdokonaliť. Žiaden spektrometer už vraj nedokáže zmerať, koľko svetla materiál vstrebe.

A aby sa čierna vrstva dala lepšie využiť, podarilo sa vytvoriť aj jej verziu v spreji. Sprejová superčierna má o pár desatiniek horšie vlastnosti, zachytí "len" 99,8 percenta ultrafialového, infračerveného a viditeľného svetla. Je to ale dosť na to, aby jednoduché nasprejovanie dokázalo z bežného trojrozmerného predmetu urobiť napohľad čiernu škvrnu.

Firma Surrey NanoSystems, ktorá stojí za vynálezom, ukázala aj dôkaz a vo videu nechala „zmiznúť“ bustu. Hlava vymodelovaná sochárom po nastriekaní vyzerala, akoby na jej mieste bola len dvojrozmerná čierna nálepka. Vôbec sa nedala rozoznať hĺbka predmetu, tú odhalil až záber zboku.

Využitie v umení aj vo vesmíre

Výskumníci veria, že superčierna by mohla zvýšiť výkon infračervených kamier a senzorov, ale nebránia sa ani využitiu v umení. Vo veľkom ju už využíva známy súčasný umelec Anish Kapoor.

Veľkou výzvou je použitie superčiernej vo vesmíre. Materiál však pre tieto účely musia zdokonaliť, je primálo odolný. "Keď si ľudia predstavujú vesmír, myslia si, že je čierny a temný, ale v skutočnosti je neuveriteľne jasný, pretože Slnko je ako veľká lampa a tiež svetlo odráža aj Zem a Mesiac. Takže hviezdy sú skutočne slabo viditeľné. Tento materiál pomáha zvýšiť výkon astronomickým prístrojom a aj znižuje hmotnosť satelitu, čo je skutočne dôležité," vysvetlil Ben Jensen, jeden z tvorcov superčiernej. Prístroje s čiernym povlakom nepomýli odraz svetla a lepšie sa kalibrujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok