Japonci chceli vytvoriť supersklo, museli sa pohrať s levitáciou

TA3
14.11.2015 19:21

Predstavme si svet, v ktorom budeme mať nerozbitný displej smartfónu. Tím vedcov z Tokijskej univerzity sa popasoval s výzvou a snažil sa prísť na to, ako vyrobiť sklo s vlastnosťami ocele.

Japonci chceli vytvoriť supersklo, museli sa pohrať s levitáciou
ČTK/PICTURE ALLIANCE/R. Märzinger/CHROMORANGE

Nezničiteľný displej

Japonský tím pod vedením Gustava Rosalesa Sosu vytvoril nový typ hybridného skla, ktoré je silnejšie ako oceľ a je takmer nerozbitné. Takéto sklo si zachová pevnosť, aj keď je tenké. Materiál s týmito vlastnosťami môže byť prelomovým pre smartfóny, ale tím hovorí aj o oknách budov. Výhodou je, že materiál si tiež zachoval priehľadnosť skla.

O takýto materiál snov sa vedci snažia dlho. Dokonca sa teoreticky vie, čo by supersklo malo obsahovať, problém zostáva pri výrobe.

Predchádzajúce výskumy ukázali, že pevnejšie sklo musí obsahovať viacej oxidu hlinitého. A to je aj háčik celého výrobného procesu. Väčšie množstvo oxidu hlinitého totiž spôsobilo, že v miestach, kde sa sklená zmes dotýkala nádoby – formy, sa vytvorili kryštály oxidu kremičitého. Kryštáliky výsledný materiál znehodnotili.

Japonský tím sa snažil vymyslieť trik, ktorým by odstránili problém s kryštálikmi. Napadlo im, že problém odstránia nadobro aj s odstránením nádoby. Ak nebude nádoby, ktorej by sa sklená hmota dotýkala, nevzniknú ani kryštály.

Vznášanie sa bez formy

S pomocou prúdu kyslíka sa stavebné prvky nerozbitného skla dostanú do priestoru, kde ich tavia laserové lúče. Sklená hmota s vysokým obsahom oxidu hlinitého sa v priestore musí vznášať a nesmie sa ničoho sa dotýkať.

Práve vznášanie, aerodynamická levitácia, drží vo vzduchu sklovinu nad podložkou a veľké množstvá oxidu hlinitého mu dodávajú tvrdosť.

Japonský tím si je svojim prevratným nápadom istý a levitáciu skla považuje za tú správnu cestu. K masovému rozšíreniu by mohlo dôjsť za pár rokov, keď sa vymyslí, ako proces viac automatizovať v priemyselnej výrobe. "Tešíme sa na komercionalizáciu techniky ​​do piatich rokov," vysvetlil časový horizont spoluautor výskumu Asahi Šimbun.

sklo-glass_0a000002-e81c-21f0.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok