Na futbalistov mohli útočiť islamisti, polícia analyzuje list

TA3 TASR ČTK
12.4.2017 06:15

Polícia pri vyšetrovaní bombového útoku na autobus futbalistov Borussie Dortmund dospela k predbežnému záveru, že terčom explózií bol práve futbalový tím. Vyšetrovatelia preverujú možné islamistické pozadie činu - na mieste sa našiel list, ktorý sa údajne začína slovami o Alahovi.

Útok vyšetrujú ako teroristický čin

Autobus s hráčmi, ktorý smeroval z hotela na zápas s Monakom, bol zasiahnutý "silnými výbušnými zariadeniami" a tie "boli zrejme ukryté v živom plote neďaleko parkoviska". Prokurátorka Sandra Lückeová oznámila, že pri hoteli, z ktorého futbalový tím odchádzal, keď nastali výbuchy, sa našiel list a v ňom sa nachádzalo "prihlásenie k zodpovednosti za čin".

V tomto liste sa podľa vyšetrovateľov spomína predvianočný teroristický útok v Berlíne. Vyšetrovanie útoku už prevzalo nemecké najvyššie štátne zastupiteľstvo, ktoré je bežne zodpovedné za stíhanie závažných trestných činov. List sa podľa denníka Zeitung začína slovami o Alahovi. Ďalej sa v ňom píše o berlínskom útoku, ktorý si v decembri vyžiadal 12 mŕtvych a desiatky zranených a o zapojení Nemecka do boja proti Islamskému štátu. Preto sú športovci a promimenti v Nemecku na "listine smrti Islamského štátu", píše sa v liste.

V tejto súvislosti zadržali jedného z dvoch islamistov, ktorých považujú za podozrivých, po druhom pátrajú, oznámila Spolková prokuratúra. "Možno predpokladať, že máme do činenia s teroristickým pozadím," povedala novinárom hovorkyňa prokuratúry. Dodala však, že "presný motív je naďalej nejasný", aj keď list nájdený neďaleko miesta útoku môže poukazovať na islamský extrémizmus.

autobus-dortmund-explozia-1140-px-sita-ap_0a000002-e438-97a5.jpg

Zranil sa hráč aj policajt

Pri útoku troma výbušninami utrpel ranenia aj policajt na motocykli. Informovali o tom vo vyhlásení nemecké úrady v Dortmunde. Polícia tiež uviedla, že blízko hotela hráčov sa našiel ďalší podozrivý predmet, ktorý vyzeral ako výbušné zariadenie, ale nebol schopný explózie.

Uvedený policajt sa viezol na motorke pred autobusom a sprevádzal ho na štadión, kde sa mal konať futbalový zápas s Monakom, uviedla dortmundská polícia. Policajnému príslušníkovi spôsobili zranenie tri explózie a utrpel aj šok. V súčasnosti nie je schopný vykonávať pracovné povinnosti, dodala polícia vo vyhlásení.

Už skôr médiá aj klub informovali o zraneniach Marca Bartru, ktorého po útoku previezli do nemocnice. Utrpel zlomeninu pravého zápästia a niekoľko zranení ramena spôsobených cudzími telesami, informoval hovorca futbalového tímu Sascha Fligge. Dodal, že Bartra absolvoval operáciu, pri ktorej mu tiež odstránili "cudzie telesá" z tela.

germany-soccer-explosion-08816-0cb33e198081482999e9b2c05bee9ebf_0a000002-a94b-3453.jpg

FIFA incident odsúdila

Prezident Európskej futbalovej únie Aleksander Čeferin vyjadril šok nad výbuchmi, ktoré poškodili autobus futbalového tímu a zranili hráča. Čeferin vyhlásil, že Borussia Dortmund a futbalový tím AS Monako urobili správne, keď po incidente odložili plánovaný zápas Ligy majstrov, lebo tak dali prednosť bezpečnosti fanúšikov a hráčov.

Prezident UEFA dodal, že bol "hlboko znepokojený", keď sa dopočul o výbuchoch. Vyjadril vďaku klubom, miestnym predstaviteľom a podporovateľov za spoluprácu. Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie Gianni Infantino označil udalosti za "znepokojujúce". Infantino povedal: "FIFA odsudzuje incidenty v Dortmunde. Všetci čakáme na ďalšie podrobnosti o incidente."


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok