Prezident musel utiecť, zahádzali ho vajciami aj kameňmi

TA3 ČTK
13.4.2017 00:46

Pred záplavou vajec a ďalších predmetov musel utiecť venezuelský prezident Nicolás Maduro, ktorý sa prvýkrát objavil na verejnosti od začiatku novej vlny protestov v krajine postihnutej dlhotrvajúcou politickou krízou.

Prezident musel utiecť, zahádzali ho vajciami aj kameňmi
youtube/TREMENDO BETA

Televízia prenos okamžite prerušila

Socialistický vodca vyrazil medzi svojich priaznivcov v tradičnej bašte ľavice na juhu krajiny, kde však narazil na nebývalý odpor. Polícia po incidente zadržala päť ľudí, uviedol denník El País. Prenos z utorkovej provládnej manifestácie, medzi ktorej účastníkmi prechádzal Maduro na otvorenom terénnom voze, vysielala štátna televízia.

Krátko potom, kedy komentátor hovoril o tom, ako "ľud vyrazil do ulíc podporiť prezidenta", priletel smerom k Madurovi prvý predmet a televízia divákom okamžite ponúkla záber na sochu revolucionára Simona Bolívara. Video natočené prezidentovým oponentom však ukazuje, že prezident obklopený ochrankou unikal z akcie sprevádzaný záplavou vajec, kameňov a hlasnými urážkami. Venezuelská opozícia začala koncom marca ďalšiu vlnu protestov proti Madurovej vláde, ktorá podľa nej priviedla krajinu do hlbokej ekonomickej i politickej krízy.

Zadržali päť ľudí

Najnovšie protesty v uliciach vypukli po tom, čo koncom marca najvyšší súd rozhodol prevziať právomoci parlamentu, v ktorom má väčšinu opozícia. Po vlne kritiky aj zo zahraničia súd svoj verdikt odvolal. Hnev značnej časti Venezuelčanov však priživil ďalší krok režimu, ktorý zakázal vykonávať 15 rokov verejnú funkciu opozičnému vodcovi Henriqueovi Caprilesovi, ktorý v minulých prezidentských voľbách len tesne prehral s Madurom.

Prezident na prvé verejné vystúpenie od začiatku protestov vyrazil do mesta San Félix v štáte Bolívar, kde obvykle výrazne prevládajú stúpenci socialistov. Na akcii sa však stretol so zriedka vídaným odporom. Polícia podľa zdrojov španielskeho denníka zadržala päť ľudí, opozícia sa však obáva výraznejšej reakcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok