Prečo kanibali pojedali ľudí? Ľudské telo nie je dostatočne výživné

TA3
15.4.2017 19:55

Hoci dnes ide o ojedinelý jav, naši predkovia sa v temnom dávnoveku nebránili konzumácii ľudského mäsa. Je však vôbec ľudské telo dostatočne výživné na to, aby mal ich kanibalizmus opodstatnenie? Odborníci už na túto napohľad šokujúcu otázku poznajú odpoveď.

Prečo kanibali pojedali ľudí? Ľudské telo nie je dostatočne výživné
SITA/AP

Temná minulosť v jaskyniach

V súčasnosti je pre mnohých ľudí jednou zo životných priorít snaha udržať si rovnováhu medzi príjmom a výdajom energie. Počítanie kalórií sa však ukázalo aj ako veľmi zaujímavá metóda, ktorou sa dá nahliadnuť do dávnej minulosti ľudstva.

Nová štúdia zisťovala, koľko kalórií má celé ľudské telo ale napríklad aj to, aký energetický úžitok by získal človek, ak v praveku zjedol iba ruku iného človeka.

V západnej Európe sa nachádza niekoľko miest, kde ležia dôkazy o ľudskom kanibalizme. V španielskej jaskyni El Sidrón sa našli kosti neandertálskej rodiny, ktorú zabila iná skupina. Stopy na pozostatkoch dokázali, že po masakre sa navyše pohostili na ich mäse. V anglickej jaskyni Gogh sa zase našli časti lebiek. Piatich ľudí ich sokovia najprv dôkladne oskalpovali, a potom z jednej z lebiek urobili akýsi rituálny pohár.

kanibalizmus-lebka-goughs-cave_0a000002-5389-ea08.jpg

Počítadlo kalórií pre kanibalov

Archeológ z univerzity v Brightone James Cole sa snažil prísť na to, či bol pre našich predchodcov v paleolite kanibalizmus vlastne nutrične výhodný. Jeho nová štúdia tvrdí, že jedno telo by poskytlo asi 125 000 kalórií. Pre lepšiu predstavu urobil aj prepočet na jednotlivé časti tela a tie porovnal s „výživnosťou“ zvierat, ktoré mohli praľudia vo svojej dobe loviť.

Ľudské telo rozložil na jednotlivé časti. Napríklad stehná môžu dať 13 350 kalórií, lýtka 4 490 kalórií, paže majú 7 450 kalórií, predlaktie je celkom kaloricky chudobné - má len 1 660 kalórií. Samozrejme, sú tu aj vnútorné orgány, ako pľúca s 2 570 kalóriami alebo obličky len s 380 kalóriami.

Cole zistil, že našim predkom sa oveľa viac oplatilo loviť divokú zver a kanibalizmus sa z nutričného hľadiska jednoducho nevyplatil. Ľudské telo sa prakticky ukázalo byť diétnou stravou, ktorá mohla oslabiť organizmus.

Oveľa viac sa kmeňu oplatil napríklad taký mamut. Z jedného ľudského tela by skupina 25 dospelých mužov získala dosť kalórií len na pol dňa. Ak by rovnaká skupina dokázala uloviť mamuta, znamenalo by to pre ňu hotové hody. Z 3,6 milióna kalórií by sa nasýtila na 60 dní. Aj keď by nemali šťastie na mamuta, postačil by aj stepný bizón. Z 612 000 kalórií by bola hostina na desať dní.

Koľko kalórií mali paleolitické zvieratá?

mamut 3 600 000 cal
nosorožec 1 260 000 ca
tur 979 200 cal
stepný bizón 612 000 cal
medveď 600 000 cal
kôň 200 100 cal
jeleň 163 680 cal
diviak 324 000 cal
kamzík 37 620 cal

Dôvody sú rituálne

Čo tieto zistenia znamenajú? Ľudia mali na kanibalizmus najmä rituálne dôvody. "Sme skutočne pomerne malé zvieratá a nie je na nás veľa mäsa alebo tuku," tvrdí archeológ, ktorý sa rozhodol pre netradičný výskum. "Skôr by som povedal, že je pravdepodobne ťažšie uloviť a chytiť člena svojho vlastného druhu, ktorý je rovnako ako vy inteligentný a aj schopný bojovať, oproti uloveniu iného druhu, napríklad koňa," zhrnul.

National Geographic upozornil, že kanibalizmus je v zvieracej ríši veľmi rozšírený. A ľudia nie sú, respektíve neboli, výnimkami. "To, v čom je rozdiel, sú rituály, kultúra, a tabu. Nesieme si so sebou vzorce, podľa ktorých veríme tomu, že je to najhoršia vec, ktorú môžete urobiť." tvrdí biológ Bill Schutt.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok