Objav predchodcu človeka rozpútal vášne, niektorých Afričanov uráža

TA3
26.9.2015 19:52

Unikátny nález pri juhoafrickom Johannesburgu naštartoval na juhu čierneho kontinentu zvláštnu výmenu názorov. Kosti, ktoré zrejme patria novému druhu človeka, niektorých Afričanov doslova urážajú.

Objav predchodcu človeka rozpútal vášne, niektorých Afričanov uráža
SITA/AP

Mozog ako pomaranč

V blízkosti hlavného mesta Juhoafrickej republiky našli vedci 15 jedincov doteraz neznámeho pradávneho ľudského druhu. Táto lokalita sa pre svoje nálezy často nazýva kolíska ľudstva a je zaradená na zoznam UNESCO.

Druh nazvaný Homo naledi už dokázal chodiť vzpriamene, jeho mozog bol však malý asi ako pomaranč. Dorastal do výšky 1,5 metra. Predpokladá sa, že žil pred asi 2,4 až 2,8 miliónmi rokov.

south-africa-human-ancestor-e088561ff095484a92fa5b9525f2c2f6_0a000002-c448-07e0.jpeg

Rasistický podtón objavu?

V Južnej Afrike sa objavili názory, že nadšenie okolo údajného nového ľudského druhu má rasistický podtón, pretože vykresľuje Afričanov ako podľudí. Niektorí černošskí aktivisti vidia v archeologickom náleze pokračovanie myšlienok apartheidu.

"Nikto nebude vykopávať staré kosti opíc, aby vrátil do obehu teóriu, že som kedysi bol paviánom," vyjadril sa Zwelinzima Vavi, bývalý sekretár odborov, ktoré sú verným spojencov vládnuceho Afrického národného kongresu. "Nie som žiadny potomok žiadnej opice, aby bolo jasné," napísal jasne na svojom Twitteri.

Nejde o ojedinelý výstrel do tmy, Vaviho sleduje na Twitteri 300-tisíc ľudí. "Volali ma paviánom celý môj život, rovnako tak aj môjho otca a jeho otca," narážal Vavi na silný apartheid, ktorý vládol v Juhoafrickej republike. Oficiálna rasistická politika skončila pred vyše dvadsiatimi rokmi, keď sa prezidentom stal Nelson Mandela.

Dawkins: Všetci sme africké opice

Darwinovu evolučnú teóriu prijímajú ľudia takmer po celom svete. V Južnej Afrike na ňu hľadia aj v historických súvislostiach, a preto vyvoláva rozporuplné emócie. Prominentný britský biológ Richard Dawkins nazval vyjadrenia o apartheide za paranoidné. "Pointou je, že my všetci sme pôvodne africké opice," argumentoval.

Prísne vedecky sa na nález pozerá aj Lee Berger z Witwatersrandskej univerzity v Johannesburgu, ktorý sa podieľal na bádaní. "Pre našich vedcov je hľadanie pôvodu človeka oslavou pôvodu ľudstva na africkom kontinente. Veda si nekladie napríklad otázku o náboženstve, jednoducho len skúma fosílne dôkazy o pôvode nášho druhu."

K rozhorčeniu sa pridal aj juhoafrický poslanec Mathole Motshekga. "Tento typ teórie je dôvodom, prečo žiaden Afričan nie je nikde na svete rešpektovaný," povedal v televíznom interview. Nálezy sú podľa neho "vykalkulované, aby potvrdili to, čo tvrdil apartheid a kolonialisti, že sme podľudia, ktorí sa vyvinuli zo zvieracej ríše. Dávajú nám status podľudí, aby ospravedlnili otroctvo, kolonializmus, útlak a vykorisťovanie."

K diskusii sa pridala prominentná antiapartheidová organizácia Juhoafrická rada cirkví (SACC). Svojho času k jej lídrom patril biskup a aktivista Desmod Tutu. "Je  urážkou hovoriť, že sme vyšli z paviánov," povedal súčasný predsedajúci rady, biskup Ziphozihle Siwa.  Tvrdí, že aj vedci by mali počúvať boha a "nie skákať k unáhleným a bláznivým záverom."

Vláda prijala nález pozitívne

Oficiálni predstavitelia vlády sú nálezom nadšení. Prezident Juhoafrickej republiky Jacob Zuma sa pridal k fanúšikom Homo naledi. "Sme nadšení a veľmi hrdí, že toto sa stalo práve na Juhoafrickej pôde. Prostredníctvom tejto unikátnej a vynikajúcej práce sa naša krajina dostala na svetovú mapu," poďakoval tímu, ktorí objavil a skúmal kosti.

Počas tlačovej konferencie nadšenie netlmil ani viceprezident Cyril Ramaphosa. Vzal do rúk repliku lebky Homo naledi a pred fotografmi ju bozkával. „Naledi urobil malý krok do jaskyne, ale pre nás, pre ľudstvo je to obrovský krok k tomu, aby sme pochopili, kým sme," dodal viceprezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok