Slovákov pred MS preveria aj Švajčiari, káder sa kryštalizuje

TA3 TASR
12.4.2017 12:05

Slovenskú hokejovú reprezentáciu čakajú po dvojzápase v Dánsku dva prípravné duely proti Švajčiarsku na domácom ľade. Tréner Zdeno Cíger by chcel mať po nich k dispozícii káder približujúci sa tomu, ktorý sa predstaví na svetovom šampionáte v Kolíne a Paríži.

Slovákov pred MS preveria aj Švajčiari, káder sa kryštalizuje
SITA/Martin Havran

Návrat Hovorku po štyroch rokoch

V porovnaní s minulotýždňovým zrazom sa v tíme objavila dvojica nových hráčov, obranca Dominik Graňák zo švédskeho Rögle BK a útočník Marek Hovorka z tisportligovej Žiliny. Zatiaľ čo Graňák patrí medzí najskúsenejších hráčov vo výbere a mal by patriť k ťahúňom defenzívy, Hovorka dostal pozvánku do národného tímu po štyroch rokoch.

"Marek mal vynikajúci záver sezóny, bolo ho vidieť. Vidno, že je dobrý strelec. Navyše, v sobotňajšom zápase v Žiline bude mať výhodu domáceho prostredia. Vyskúšame ho, je iba na ňom, ako sa ukáže. Sám som na neho zvedavý," povedal Cíger na adresu druhého najproduktívnejšieho hráča Tipsport Ligy po základnej časti. K tímu sa v stredu pripojil útočník Andrej Šťastný z Dukly Trenčín, vo štvrtok by sa mal do prípravy zapojiť aj brankár Patrik Rybár z Hradca Králové.

V Dánsku si slovenskí hokejisti zdvihli sebavedomie po dvoch víťazstvách v pomere 2:0, asistenta trénera Miroslava Miklošoviča tešila najmä hra obrany: "Samozrejme, keď neinkasujete, je to dobrý znak, že defenzíva fungovala tak, ako mala. Ukázalo nám to, na čom môžeme stavať a na čo sa máme zamerať v ďalšom zápase."

Súper bude húževnatý

Proti Švajčiarsku budú mať tréneri príležitosť na ďalšie improvizácie. "Máme svoju predstavu a to nielen v príprave, ale už aj smerom na svetový šampionát. Chceme, aby už teraz hráči predvádzali na svojich postoch to, čo od nich budeme chcieť aj na majstrovstvách sveta. Nejde tu teda o nejaké skúšanie, ale aj o celkový prejav mužstva," dodal Miklošovič.

Na Švajčiarov sa všetci hráči tešia, ale vedia, že rovnako ako Dáni budú veľmi húževnatí. "Vieme, ako hrajú, majú svoj systém a sú naozaj veľmi pracovití. Zápasy s nimi budú podľa mňa podobné ako s Dánmi. Veľmi dobre korčuľujú a pozorne bránia stredné pásmo," povedal Tomáš Hrnka, jeden z úspešných strelcov v Dánsku.

Jedným gólom sa rovnako prezentoval aj Andrej Kudrna, útočník pražskej Sparty, ktorý by nejaký rád pridal aj do švajčiarskej siete: "Gól vám vždy pomôže k nárastu sebavedomia, takže som rád, že som skóroval. Všetci poznáme štýl švajčiarskeho hokeja. Na takejto úrovni už slabý súper neexistuje a musíme ísť všetci na sto percent."

Prípravu ukončia v Nórsku

Reprezentácia sa pred odchodom na MS predstaví v štyroch slovenských mestách, postupne ju diváci môžu vidieť v Trenčíne, Žiline, Košiciach a Bratislave. "Je dobré, že sa môžeme ukázať v rôznych kútoch Slovenska. Radi by sme sa pred fanúšikmi prezentovali dobrým výkonom," dodal Andrej Kudrna. Po dvojzápase so Švajčiarskom odohrajú slovenskí reprezentanti na domácom ľade ešte dve stretnutia proti Fínom 19. apríla v Košiciach a 21. apríla v Bratislave. Záverečnou previerkou pred majstrovstvami sveta bude dvojzápas v Nórsku 28. a 29. apríla.

Nominácia A-tímu SR na prípravné zápasy so Švajčiarskom:
Brankári: Július Hudáček (Örebrö HK, Švéd.), Samuel Baroš (HKM Zvolen), Patrik Rybár (HK Hradec Kralové)

Obrancovia: Eduard Šedivý (HC Košice), Juraj Mikuš, Martin Gernát (obaja HC Sparta Praha, ČR), Ivan Švarný (Kärpät Oulu, Fín.), Michal Čajkovský (Avtomobilist Jekaterinburg, Rus./KHL), Peter Čerešňák (HC Škoda Plzeň, ČR), Ján Brejčák (MODO Hockey, Švéd.), Dominik Graňák (Rögle BK/Švéd.)

Útočníci: Martin Bakoš (Červená hviezda Kchun-lun, Čína/KHL), Michael Vandas (HC Vítkovice, ČR), Adam Lapšanský (Ravensburg Towerstar, Nem.), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec, ČR), Patrik Svitana (HK Poprad), Tomáš Hrnka, Miroslav Preisinger (obaja HC Škoda Plzeň, ČR), Libor Hudáček (Örebrö HK, Švéd.), Marek Bartánus, Jakub Suja (obaja HC Košice), Patrik Lušňák (HKM Zvolen), Lukáš Cingel, Andrej Kudrna (obaja HC Sparta Praha, ČR), Marek Hovorka (MsHK Žilina), Andrej Šťastný (Dukla Trenčín)

Realizačný tím: Róbert Švehla (generálny manažér), Zdeno Cíger (tréner), Miroslav Miklošovič (asistent trénera), Július Šupler (asistent trénera), Peter Kosa (tréner brankárov), Rastislav Ladecký (výstrojový manažér), Róbert Bereš (kondičný tréner), Viktor Fábik, Andrej Foltýn (fyzioterapeuti), Ľuboš Ondrejka (masér), MUDr. Milan Petro (lekár), Igor Andrejkovič (videoanalytik), Roman Ulehla (team manažér)

Káder reprezentácie Švajčiarska na prípravné zápasy na Slovensku:
Brankári: Lukas Flüeler, Niklas Schlegel (obaja Zürich SC Lions), Jonas Hiller (EHC Biel)

Obrancovia: Phil Baltisberger, Patrick Geering, Christian Marti (všetci Zürich SC Lions), Joël Genazzi (HC Lausanne), Fabian Heldner, Claude Paschoud (obaja HC Davos), Romain Loeffel (Servette Ženeva), Dave Sutter (EHC Biel)

Útočníci: Cody Almond, Damien Riat, Kevin Romy (všetci Servette Ženeva), Andres Ambühl, Enzo Corvi (obaja HC Davos), Fabrice Herzog, Chris Baltisberger, Reto Schäppi, Pius Suter (všetci Zürich SC Lions), Damien Brunner (HC Lugano), Gaëtan Haas (SC Bern), Yannick Herren (HC Lausanne), Denis Hollenstein, Vincent Praplan (obaja EHC Kloten)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok