Hovorca Bieleho domu porovnal Asada s Hitlerom, za výrok sa ospravedlnil

TA3 TASR
12.4.2017 08:13

Sean Spicer sa v americkej televízii CNN znovu ospravedlnil za svoj nevhodný a necitlivý výrok, že ani Hitler neklesol tak hlboko a nepoužil počas druhej svetovej vojny chemické zbrane.

Hovorca Bieleho domu porovnal Asada s Hitlerom, za výrok sa ospravedlnil
SITA/AP

Výrok vyvolal ostré výčitky

Hovorca chcel týmto výrokom odsúdiť sýrskeho prezidenta Bašára Asada za útok chemickými zbraňami proti vlastným obyvateľom, ale prehliadol fakt, že Hitler používal plynové komory na vyhladenie Židov počas holokaustu.

Spicerov výrok o Hitlerovi na brífingu v Bielom dome okamžite vyvolal ostré výčitky židovských organizácií a ďalších kritikov. Spicer, ktorý následne zaslal novinárom akreditovaným v Bielom dome písomné vyhlásenie, potom vystúpil ešte v spravodajskej televízii CNN a na ďalších amerických televíznych staniciach, kde svoju chybu bližšie vysvetľoval.

V rozhovore pre CNN Spicer povedal, že jeho výroky neodrážajú názor prezidenta Donalda Trumpa. "Úprimne povedané, moje dnešné výroky boli chybné, necitlivé a nesprávne. Bol to z mojej strany trápny omyl," uviedol hlavný hovorca Trumpa.

Čelí výzvam na odstúpenie

Počas druhej svetovej vojny sa síce chemické zbrane na bojiskách nepoužívali, ale podľa amerického Múzea holokaustu nacisti koncom roka 1939 experimentovali s jedovatým plynom - zabíjali ním psychiatrických pacientov a nazývali to "eutanázia".

Neskôr používali mobilné aj stále plynové komory, pričom len v samotnom Auschwitzi bolo plynom usmrtených denne až 6000 Židov.

Centrum Anny Frankovej pre vzájomný rešpekt, so sídlom v New Yorku, vyzvalo Trumpa, aby Spicera prepustil. Podľa centra hovorca poprel, že Hitler počas holokaustu zabíjal plynom Židov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok