USA potrestali Asada za chemický útok, vypálili desiatky rakiet

TA3 TASR ČTK
7.4.2017 06:00

Americký prezident Donald Trump nariadil útok na sýrsku vojenskú základňu vládnych síl. Išlo o reakciu na nedávny chemický útok, ktorý si podľa niektorých zdrojov vyžiadal vyše sto obetí a vo svete vyvolal vlnu nevôle. Pri americkom nálete zahynuli najmenej siedmi ľudia.

Najdramatickejšie vojenské rozhodnutie

Strely Tomahawk odpálili z dvoch amerických vojnových lodí operujúcich v Stredozemnom mori. Ich terčom bola letecká základňa sýrskych vládnych síl, informovala agentúra AP. Podľa nej išlo o prvý priamy útok USA na jednotky sýrskeho prezidenta Bašára Asada a súčasne o najdramatickejšie vojenské rozhodnutie Donalda Trumpa od jeho januárového nástupu do funkcie amerického prezidenta.

Samotný Trump vyhlásil, že atak na sýrsku základňu bol nevyhnutný v záujme národnej bezpečnosti USA. Terčom amerických rakiet sa podľa agentúry DPA stala letecká základňa v západnej Sýrii, z ktorej údajne štartovali lietadlá, ktoré mali zaútočiť chemickými zbraňami na civilistov v meste Chán Šajchún.

Útok na sýrsku základňu nebol vopred ohlásený, hoci z úst predstaviteľov americkej administratívy v ostatných dňoch zazneli varovné vyjadrenia určené Damasku. Viaceré americké denníky vo štvrtok priniesli informáciu, že Trump v reakcii na chemický útok zo 4. apríla zvažuje vojenskú operáciu v Sýrii.

Vraj podporujú teroristov

Podľa Trumpa neexistujú pochybnosti o tom, že sýrske vládne sily skutočne použili chemické zbrane. Sýrska štátna televízia informovala o útoku amerických rakiet na viacero vojenských cieľov na území Sýrie a označila ho za akt agresie.

Nemenovaný vojenský predstaviteľ, ktorý hovoril v sýrskej televízii, uviedol, že Američania spôsobili materiálne škody na leteckej základni v strednej Sýrii. Televízia tiež informovala o bližšie nekonkretizovaných "stratách". Guvernér provincie Homs, v ktorej sa nachádza napadnutá základňa, vyhlásil, že americké údery majú podporiť "teroristov" bojujúcich proti vláde prezidenta Bašára Asada.

"Spojené štáty musia predchádzať a zabraňovať šíreniu a používaniu smrtiacich chemických zbraní," povedal Trump krátko po tom, ako bola zverejnená informácia o americkom útoku. Americký minister zahraničia Rex Tillerson uviedol, že Donald Trump je pripravený podniknúť rozhodné kroky, pokiaľ niektorá krajina prekročí hranicu a dopustí sa “ohavných činov“. „Myslíme si, že útok bol primeraný,“ povedal šéf americkej diplomacie. Doplnil, že Rusko pri plnení svojho záväzku zabezpečiť arzenál chemických zbraní Damasku a zabrániť útokom jedovatými látkami zlyhalo.

Putin: Je to agresia voči suverénnemu štátu

Sýrska opozícia raketový útok privítala. Podľa opozície sa tým skončilo obdobie beztrestnosti pre režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada. "Táto americká reakcia je veľmi dôležitá a podľa nás by malo ísť len o začiatok," uviedol Ahmad Rahmán, šéf tlačového oddelenia opozičnej Sýrskej národnej koalície.

Ruský prezident Vladimir Putin považuje americký nálet v Sýrii za agresiu voči suverénnemu štátu, ktorá je porušením 
noriem medzinárodného práva, a to navyše pod vymyslenou zámienkou. Vyhlásil to dnes v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.  Pripomenul, že "sýrska armáda nemá zásoby" chemických zbraní. Skutočnosť, že ich zlikvidovala, potvrdil už aj špecializovaný úrad OSN. Peskov ďalej tlmočil Putinov názor, že "úplné ignorovanie faktov o použití chemických zbraní teroristami len podstatne zhoršuje situáciu".

Turecko privítalo americký raketový útok na sýrsku vojenskú leteckú základňu Šajrát a označilo ho za "významný a zmysluplný". Podobný názor majú Poľsko či Izrael.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok