V Budapešti demonštrovali stovky ľudí proti zrušeniu Sorosovej univerzity

TA3 TASR
11.4.2017 00:01

Niekoľko stoviek demonštrantov sa zhromaždilo pri sídle maďarského prezidenta Jánosa Ádera - Sándorovom paláci v Budapešti, aby spontánnym zhromaždením vyjadrili nespokojnosť s tým, že hlava štátu podpísala kritizovanú vládnu novelu vysokoškolského zákona.

V Budapešti demonštrovali stovky ľudí proti zrušeniu Sorosovej univerzity
SITA/AP

Podľa spravodajského servera delmagyar.hu polícia zabezpečila miesto zhromaždenia a požiadala prítomných, aby sa správali rozvážne. Krátko po 22.00 h bolo na priestranstve pred palácom zhruba 500 ľudí. Demonštranti skandovali heslá "Slobodná krajina, slobodná univerzita!", "Demokraciu!" a ďalšie. Jedného z protestujúcich, ktorý sa dostal cez policajný kordón, muži zákona spútali a odviedli do budovy paláca. Policajti posilnili kordón a vyzvali dav, aby ustúpil.

Maďarský prezident János Áder podpísal vládnu novelu vysokoškolského zákona, ktorá ohrozuje ďalšie pôsobenie Stredoeurópskej univerzity v krajine. Podľa novely bude môcť zahraničná univerzita na maďarskom území existovať iba v prípade, ak funguje aj v krajine pôvodu.

Stredoeurópsku univerzitu založil v roku 1991 americký finančník maďarského pôvodu George Soros. Proti snahám vládnej strany Fidesz zakázať činnosť univerzity v Maďarsku sa ozvalo niekoľko krajín, od USA až po Francúzsko, ako aj osobnosti významných svetových univerzít vrátane niekoľkých držiteľov Nobelovej ceny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok