Chcú predísť ďalším chemickým útokom, tvrdí Lajčák o ofenzíve USA

TA3 TASR
7.4.2017 16:37

Podľa ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka je nespochybniteľné, že v Sýrii došlo v uplynulých dňoch k použitiu chemických zbraní, ktoré spôsobili utrpenie a smrť desiatok nevinných ľudí vrátane detí. Na základe toho sa vyjadril k americkému útoku na vojenskú základňu.

Chcú predísť ďalším chemickým útokom, tvrdí Lajčák o ofenzíve USA
SITA/Marek Mrviš

Lajčák: Nesmie sa to opakovať

"V tomto kontexte vnímame zásah, ktorý vykonali Spojené štáty americké na vojenskú infraštruktúru pod kontrolou sýrskeho režimu, ako úsilie predísť ďalšiemu prípadnému použitiu chemických zbraní v budúcnosti." Vyhlásil to na tlačovej konferencii.

Zároveň zdôraznil dôležitosť zintenzívnenia diplomatického úsilia a podpory procesov, ktoré prebiehajú či už v New Yorku, v Ženeve, v Astane a inde, aby sa našlo politické riešenie sýrskeho konfliktu.

"Použitie chemických zbraní je neprijateľné, je zakázané medzinárodnými konvenciami a je neospravedlniteľné aj z morálneho hľadiska a v Sýrii došlo k použitiu chemických zbraní. To sa nesmie opakovať," konštatoval.

Odveta za chemický útok

EÚ by podľa neho mala pri hľadaní mierového politického riešenia vystupovať ako vážny a vplyvný hráč. Raketový útok na sýrsku leteckú základňu Šajrát, ktorú zasiahlo 59 rakiet Tomahawk vypálených z amerických torpédoborcov v Stredozemnom mori, bol podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa odvetou za utorňajší chemický útok na Chán Šajchún.

Pri ňom zahynulo takmer 100 civilistov. USA a ďalšie západné štáty pripisujú zodpovednosť zaň vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok