ONLINE: Do davu ľudí v Štokholme vrazil nákladiak, zatkli podozrivého

TA3 ČTK SITA TASR
7.4.2017 16:00

V Štokholme riešia mimoriadnu situáciu. Do davu ľudí v centre švédskej metropoly vrazilo nákladné auto a po náraze do budovy začalo horieť. Hlásia niekoľko mŕtvych a zranených. Polícia vyšetruje útok ako možný čin terorizmu.

ONLINE: Do davu ľudí v Štokholme vrazil nákladiak, zatkli podozrivého
SITA/AP

ONLINE sme ukončili.

22:27 Muž zadržaný po útoku v Štokholme mohol mať podľa polície komplicov. Potvrdil to policajný hovorca na tlačovej konferencii. Totožnosť zadržaného už zistili, ide o muža zodpovedajúceho opisom osoby, ktorá sa zdržiavala blízko miesta činu. Či však ide o páchateľa, nie je zatiaľ jasné. Švédska vláda medzitým rozhodla o posilnení kontroly hraníc krajiny.

Zástupcovia polície sa odmietli vyjadriť k tomu, či bol zadržaný muž už v minulosti známy vyšetrovateľom. Uviedli však, že polícia s istotou nemôže povedať, že práve on šoféroval nákladné vozidlo, ktoré v centre Štokholmu vrazilo do davu ľudí a následne do obchodného domu. Podľa doterajších oficiálnych údajov zahynuli štyria ľudia a 15 ďalších utrpelo zranenia.

Muž zadržaný na štokholmskom predmestí Märsta sa podľa polície správal vo večerných hodinách nápadne v nekonkretizovanom miestnom obchode. Z tohto dôvodu vzbudil pozornosť policajnej hliadky, ktorá ho zadržala. Policajný hovorca Stefan Hector na tlačovej konferencii okrem toho potvrdil, že pri vyšetrovaní vychádzajú z predpokladu teroristického činu.

21:10 Podľa denníka Aftonbladet bol na severe mesta zadržaný muž, ktorý sa prihlásil k zodpovednosti za teroristický útok. Polícia potvrdila zatknutie s tým, že zadržaná osoba "mohla byť s incidentom spojená".

Zadržaný muž je podľa miestneho denníka ľahko zranený. Policajtom sa údajne priznal, že útok spáchal on. Bulvárny denník Aftonbladet vraj správu získal z niekoľkých zdrojov. Polícia v krátkom oznámení uviedla, že "bola zatknutá jedna osoba, ktorá môže byť spojená s útokom".

21:06 Útok v centre Štokholmu si podľa najnovších informácií vyžiadal štyri obete. Oznámila to švédska polícia. Informácie o počte obetí sa však rôznia. Zdravotníci, na ktorých sa odvoláva agentúra Reuters, ošetrili v nemocnici 15 zranených. Deväť z nich je vo vážnom stave, medzi nimi sú aj deti.

sweden-truck-crash-60194-aa0111bf7d82424eb41b13925482bc18_0a000002-e6cd-2018.jpg

20:28 Úprimnú sústrasť v súvislosti s útokom vyjadril aj predseda vlády Robert Fico. Ten poslal premiérovi Švédskeho kráľovstva Stefanovi Löfvenovi sústrastný telegram.

"Dovoľte mi, prosím, v mene vlády Slovenskej republiky, ako aj vo svojom, vyjadriť úprimnú sústrasť všetkým príbuzným obetí. Moje myšlienky v tejto ťažkej chvíli smerujú k švédskemu ľudu. Slovenská republika odsudzuje tento ohavný čin a osobne vyjadrujem presvedčenie, že nás vzájomne dokáže ešte viac zomknúť v boji proti celosvetovému terorizmu. Vážený pán premiér, prijmite, prosím, vyjadrenie mojej hlbokej úcty," uvádza sa v telegrame.

20:03 Predseda Národnej rady SR Andrej Danko vyjadril úprimnú sústrasť príbuzným obetí a ich rodinám, všetkým pozostalým i obyvateľom Štokholmu. "Usmrtenie nevinných ľudí v mene nenávisti či viery je odsúdeniahodné a nemalo by zostať nepotrestané," povedal Danko.

19:35 Páchatelia čoraz viac na svoje útoky využívajú vozidlá. Prinášame vám prehľad nedávnych incidentov, ktoré sa odohrali v Európe.

19:30 Švédska polícia chce vypočuť muža v kapucni, ktorý bol videný v blízkosti predpokladaného teroristického útoku v centre Štokholmu. Zverejnila jeho fotografiu na eskalátore v metre. Povedal to šéf národnej polície Dan Eliasson, ktorý potvrdil, že zatiaľ v súvislosti s útokom nikoho nezatkli.

"Nevieme, či to bol osamelý incident alebo či ich môže byť viac," citovala tlačová agentúra DPA policajného predstaviteľa Matsa Lofvinga. "Robíme čo môžeme, aby sme tieto udalosti objasnili," dodal šéf švédskej bezpečnostnej služby Anders Thornberg.

18:25 K útoku sa vyjadrili aj lídri Európskej únie. Predseda Európskej rady Donald Tusk na Twitteri uviedol, že jeho "srdce je dnes popoludní v Štokholme. Moje myšlienky sú s obeťami a ich rodinami a priateľmi po dnešnom strašnom útoku".

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker uviedol, že "jedno z najživších a najfarbistejších miest Európy zasiahli podľa všetkého tí, ktorí si želali ublížiť mu i nášmu spôsobu života." Dodal, že "útok na ktorúkoľvek členskú krajinu EÚ je útokom na nás všetkých" a Švédsko môže rátať s pomocou EÚ.

Hovorca kancelárky Angely Merkelovej povedal, že myšlienky nemeckej vlády sú po náraze nákladného vozidla do obchodného domu, pri ktorom zahynulo niekoľko ľudí "s ľuďmi v Štokholme, so zranenými, ich príbuznými, s ľuďmi, ktorí reagovali ako prví." Steffen Seibert na Twitteri uviedol: "Stojíme spoločne proti teroru".

18:10 Švédska polícia v súvislosti s útokom zatiaľ nikoho nezadržala, nemôže potvrdiť ani počet obetí. Na tlačovej konferencii ukázali novinárom obrázok osoby, s ktorou sa chcú skontaktovať.

"Nie sme v kontakte s osobou alebo s osobami, ktoré riadili nákladné auto," povedal novinárom policajný šéf Dan Eliasson. Oznámil, že na kľúčových miestach Štokholmu boli zvýšené bezpečnostné opatrenia. Správy o bezprostrednej hrozbe ďalšieho útoku však podľa polície nie sú k dispozícii.

sweden-truck-crash-30594-7fef8cbe82984c8db796db0d68195dd5_0a000002-bbda-04b7.jpg

18:00 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zatiaľ nemá informácie o tom, že by medzi obeťami útoku v Štokholme alebo medzi zranenými boli občania Slovenskej republiky. Informoval o tom rezort diplomacie.

"Zastupiteľský úrad SR v Štokholme situáciu sleduje a vyhodnocuje bezpečnostné riziká. Telefonicky sme oslovili tých občanov SR, ktorí boli zaregistrovaní v registračnom formulári ministerstva - sú v poriadku," uviedlo ministerstvo.

sweden-truck-crash-55563-a7011012a5184e08a1be26840e39b131_0a000002-b7b9-187d.jpg

17:58 Fínsko a Nórsko po útoku zvýšili bezpečnostné opatrenia v ostatných severských metropolách. V centre Helsiniek sa objavili posilnené policajné hliadky. V Osle sa polícia chystá kontrolovať verejné priestory, začne na letiskách. Podľa nórskych médií uvažuje vedenie rezortu obrany o zvýšení stupňa teroristickej hrozby v krajine.

16:55 Švédsky pivovar Spendrups podľa denníka Aftonbladet po útoku oznámil, že od dnešného rána nemá správy o jednom zo svojich nákladných áut, ktoré bolo zrejme ukradnuté. Podľa fotografií z miesta útoku použil páchateľ práve auto, ktorým firma preváža pivo.

16:23 Po incidente údajne zadržali jednu osobu. Televízia SVT uvádza, že po útoku zahynulo najmenej päť ľudí, ale polícia to zatiaľ nepotvrdila.

16:20 Nákladné vozidlo sa vrútilo do výkladnej skrine luxusného obchodného domu a po náraze začalo horieť. Švédska polícia sa vyjadrila, že má podozrenie na teroristický útok. Aj švédsky premiér Stefan Löfven povedal, že všetko nasvedčuje tomu, že išlo o teroristický útok. Zároveň potvrdil medializované správy o dvoch obetiach útoku.

15:55 Švédska polícia potvrdila najmenej dvoch mŕtvych. Odporučila ľuďom, aby sa vyhli centru Štokholmu. Miesto incidentu, ktoré uzatvorili, zahalil podľa záberov televízie dym a nad centrom metropoly prelietavajú vrtuľníky. Prerušili aj prevádzku metra.

15:50 "Panuje tu totálny chaos. Vôbec neviem, koľko ľudí je zranených, veľa ich je v šoku," povedal švédskej národnej televízii svedok Leif Arnmar, ktorý pracoval v neďalekom obchode.

15:45 Švédsky rozhlas informoval, že na mieste sú traja mŕtvi a podľa televízie SVT zazneli aj výstrely. Polícia hovorí o podozrení z teroristického činu. Na mieste sú vyšetrovatelia, informovala policajná hovorkyňa podľa agentúry Reuters. "Automobil zranil ľudí na pešej zóne," povedala pre Reuters hovorkyňa Towe Haggová. Švédske médiá hovoria o tom, že vozidlo následne narazilo do obchodného domu.

15:35 Stanica BBC aj lokálne švédske médiá hovoria o troch obetiach.

15:30 Nákladiak vrazil do ľudí na Kráľovninej ulici (Drottninggatan) v štvrti Normmalm, ktorá sa nachádza v centre mesta. Bolo niečo pred 15:00 miestneho času. Svedkovia uviedli, že videli na zemi ležať telá, stovky ľudí sa v panike snažili dostať do bezpečia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok