Rusi stopli dohodu, ČR má pochopenie. Svet reaguje na americký útok

TA3 SITA TASR ČTK
7.4.2017 11:08

Americký útok na sýrsku vojenskú základňu označujú za doteraz najdramatickejšie vojenské rozhodnutie Donalda Trumpa. Snaha potrestať Bašára Asada za chemický útok na mesto nahnevala Rusko aj Irán, naopak, pochopenie majú Česi, Poliaci aj Turecko.

Pozastavili platnosť memoranda

Prezident USA Donald Trump obhajoval svoje rozhodnutie zaútočiť na leteckú základňu sýrskej armády v provincii Homs ako reakciu na pondelňajší chemický útok, ktorý si vyžiadal najmenej 86 životov. Trump zároveň vyzval "všetky civilizované národy" sveta, aby sa pridali k americkým snahám o ukončenie krviprelievania v Sýrii. Podľa Trumpa bol raketový útok na sýrsku základňu nevyhnutný v záujme národnej bezpečnosti USA. Neexistujú pochybnosti o tom, že sýrske vládne sily skutočne použili chemické zbrane, dodal.

Rusko v dôsledku amerického útoku na leteckú základňu pozastavilo platnosť memoranda podpísaného s Washingtonom, ktoré sa týka prevencie incidentov a zaručenia bezpečnosti letov lietadiel oboch krajín počas ich operácií nad Sýriou. Ruský rezort diplomacie vyzval na urýchlené zvolanie zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN, na ktorom by jej členovia diskutovali o následkoch raketového útoku USA.      

Ruský prezident Vladimir Putin považuje americký útok v Sýrii za agresiu voči suverénnemu štátu, porušujúcu normy medzinárodného práva, a to navyše pod vymyslenou zámienkou. Najnovší krok Washingtonu vraj spôsobuje aj značné škody americko-ruským vzťahom, ktoré sú už aj tak v zlom stave.

Snaha predchádzať chemickým útokom

České ministerstvo zahraničia vníma americký zásah ako snahu predísť ďalším chemickým útokom proti civilistom. Diplomacia to oznámila vo vyhlásení zverejnenom na twitteri. Použitie chemických zbraní odsúdila, označila ho za barbarské.

"ČR chápe vojenský zásah USA ako snahu predísť ďalším chemickým útokom v Sýrii proti civilnému obyvateľstvu. Silne odsudzuje barbarský útok proti civilistom v provincii Idlíb a žiada okamžité vyšetrenie útoku zo strany Organizácie pre zákaz chemických zbraní v spolupráci s Radou bezpečnosti OSN," napísalo ministerstvo na twitteri.

Varovanie, podpora aj partnerstvo s IS

Spoločné vyhlásenie vydali nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande. "Za tento vývoj vzhľadom na opakované používanie chemických zbraní a zločiny páchané na vlastných občanoch nesie zodpovednosť výlučne prezident Asad," uvádza sa ďalej vo vyhlásení zverejnenom po telefonickom rozhovore oboch politikov, ktorí zároveň vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby v súlade s rezolúciou OSN "spojilo sily v úsilí o politickú zmenu v Sýrii".

Francúzsky minister obrany Jean-Marc Ayrault považuje americký útok za "varovanie" a istú formu "odsúdenia zločineckého režimu" sýrskeho prezidenta Asada. Ayrault dodal, že o útoku ho v noci informoval jeho americký rezortný kolega Rex Tillerson. Použitie chemických zbraní proti civilistom v Sýrii označil francúzsky minister za "strašnú realitu", ktorá podľa jeho názoru musí byť potrestaná, pretože ide o "vojnový zločin".

O americkom útoku bol podľa hovorcu Pentagónu Jeffa Davisa "vopred informovaný" aj Izrael, ktorý ho plne podporil. Hovorca spresnil, že pred americkým útokom boli prijaté všetky možné opatrenia, aby sa minimalizovalo ohrozenie sýrskych vojakov na základni a ruského vojenského personálu, ktorý sa tam nachádzal. Davis dodal, že terčom útoku neboli ľudia.

Americký útok urobil zo Spojených štátov partnera Islamského štátu, uvádza sa to vo vyhlásení sýrskych ozbrojených síl citovanom televíziou Sky News. Podľa velenia sýrskej armády bol americký raketový útok aktom "do neba volajúcej agresie", ktorý zo Spojených štátov urobil partnera Islamského štátu, Frontu an-Nusra a ostatných teroristických organizácií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok