Kotlebovcov pokutovali za slová o satansko-pedofilnom diele

TA3 SITA TASR
6.4.2017 11:57

Hanlivé slová o islame vyšli dvoch poslancov ĽSNS na tisícku. Pokutu im vymeral parlamentný výbor po tom, čo nevyužili možnosť ospravedlniť. V pléne síce vystúpili, ale svoj priestor zneužili.

Kotlebovcov pokutovali za slová o satansko-pedofilnom diele
ilustračné foto SITA

Stiahnu im to z platu

Poslanci za ĽSNS Milan Mazurek a Stanislav Mizík zaplatia za hanlivé výroky, ktoré predniesli v pléne, pokutu 1000 eur. Navrhol im ju Mandátový a imunitný výbor NR SR a odobrili ju poslanci v pléne. Mazurek a Mizík vlani v rokovacej sále okrem iného vyhlásili, že islam je "krutým, odporným a neľudským politickým systémom" a "satansko-pedofilným dielom diabla". Mandátový výbor im najskôr odporučil ospravedlniť sa v rokovacej sále. Priestor dostali, v pléne vystúpili, ale neospravedlnili sa.     

"Mali možnosť sa ospravedlniť, ktorú na základe rozhodnutia výboru výbor neakceptoval a ich vystúpenia považoval za opätovné zneužitie mandátu poslanca Národnej rady," uviedol predseda výboru Richard Raši (Smer-SD). Pokuta by sa mala poslancom stiahnuť priamo z platu.

Obmedzia imunitu v parlamente?

Kotlebovci podľa Rašiho zneužívajú výrokovú imunitu poslancov Národnej rady na šírenie svojich xenofóbnych názorov. Je preto na mieste zamyslieť sa nad jej obmedzením. Vyzval kotlebovcov, aby imunitu nezneužívali a svoje xenofóbne reči hovorili aj mimo parlamentu, kde ich môžu za ne stíhať.     

Raši reagoval na vystúpenie Rastislava Schlosára z ĽSNS, ktorý nesúhlasí s pokutou pre straníckych kolegov. Schlosár ich vyjadrenia doplnil, súhlasí s nimi a je presvedčený, že za ne nemajú dostať pokuty. Raši zdôraznil, že výroky, ktoré kotlebovci hovoria v pléne, by mimo rokovacej sály mohli byť trestne stíhané. Preto si ich podľa neho dovolia povedať len tam, kde ich chráni imunita.     

"Zneužívate výrokovú imunitu. Ak ste si istí o svojej pravde v týchto výrokoch, nezneužívajte parlament. Vyjdite von, povedzte to tam a potom, nech rozhodne súd. Tu ste majstri sveta a vonku si dávate pozor, aby ste nepovedali niečo, za čo vás môžu potrestať," odkázal kotlebovcom Raši. Vzhľadom k myšlienkam, ktoré ĽSNS šíri, je na mieste podľa neho obmedziť imunitu na pôde parlamentu na výroky tak, aby neboli chránené xenofóbne alebo rasistické vyjadrenia. Tým pádom by boli takéto výroky trestným činom. Vo veci úpravy zákona už bola podľa Rašiho oslovená ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok