Svet reaguje na petrohradskú tragédiu. Útok odsúdili Trump aj Johnson

TA3 TASR
3.4.2017 22:07

Do Ruska prichádzajú zo sveta prejavy sústrasti po teroristickom útoku v petrohradskom metre, ktorý si vyžiadal najmenej desať mŕtvych a ďalšie desiatky zranených.

Svet reaguje na petrohradskú tragédiu. Útok odsúdili Trump aj Johnson
TASR

Spoločne čeliť terorizmu

"Tí, ktorí sú zodpovední za tento desivý čin, sa budú musieť zodpovedať," citoval hovorca generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa. Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová oznámila, že ona a podobne aj všetci ministri zahraničných vecí EÚ "sú v týchto chvíľach s ľuďmi v Rusku".

Útok v Petrohrade odsúdil aj americký prezident Donald Trump. Reportérom, povedal, že je to "absolútne strašná vec". Doplnil, že takéto udalosti "sa dejú po celom svete".

Prezident SR Andrej Kiska poslal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sústrastný telegram. "Iba spoločne, prostredníctvom aktívnej medzinárodnej spolupráce, je možné čeliť terorizmu a jeho podporovateľom. V mene svojom, ako aj v mene občanov Slovenskej republiky vyjadrujem Vám a rodinám obetí úprimnú sústrasť a zraneným želám skoré uzdravenie," napísal Kiska ruskému prezidentovi.

Pozostalým obetí vyjadril úprimnú sústrasť aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko. "Úprimne súcitím s rodinami obetí a verím, že takýto hanebný čin nezostane nepotrestaný," uviedol.

Útok na nevinných ľudí

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák reagoval bezprostredne po udalosti v Petrohrade na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu. Uviedol, že je výbuchom v petrohradskom metre šokovaný a dodal: "Musíme bojovať proti terorizmu, kdekoľvek ukáže svoju škaredú tvár!"

Šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel prostredníctvom sociálnych sietí oznámil, že o smrtiacom výbuchu v Petrohrade sa dozvedel "s hlbokým zármutkom". Vyjadril podporu "priateľom v Rusku" a sústrasť rodinám obetí útoku v metre. "Všetko dokazuje, že to bol zákerný útok na nevinných ľudí, ktorí šli za svojimi každodennými záležitosťami," oznámil Gabriel.

V podobnom duchu zareagoval aj britský minister zahraničných vecí Boris Johnson. Prostredníctvom svojho účtu na Twitteri uviedol, že je "zdesený" explóziou v Petrohrade. "Smútim s obeťami a ich rodinami," uviedol. Aj šéf francúzskej diplomacie Jean-Marc Ayrault prostredníctvom Twitteru vyjadril svoju "solidaritu s Ruskom" a "sústrasť rodinám obetí".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok