ONLINE: V petrohradskom metre zabíjala bomba, zrejme išlo o terorizmus

TA3 TASR SITA ČTK
3.4.2017 16:32

V petrohradskom metre zomierali ľudia. Priamo za jazdy medzi dvoma stanicami vybuchla nálož s trhavinou a rozmetala vagón metra. Zahynulo najmenej 11 ľudí, desiatky ďalších sa zranili.

Online sme ukončili.

23:40 Vladimir Putin večer miestneho času položil kvety k budove stanice petrohradského metra Technologický inštitút, neďaleko ktorej došlo k výbuchu.

putin_0a000002-c7d0-008c.jpg

23:30 Zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní agentúre Interfax povedal, že explózia bola podľa predbežných zistení dielom samovražedného atentátnika. Má ísť o 23-ročného muža pochádzajúceho zo strednej Ázie prepojeného na radikálnych islamistov. Tento človek mal konať sám.

Výbušné zariadenie umiestnené pod hasiacim prístrojom sa našlo aj neďaleko stanice Námestie povstania. Bolo naplnené črepinami a malo ekvivalent jedného kilogramu TNT, teda trikrát viac, ako nálož, ktorá explodovala. Túto bombu sa podarilo zneškodniť.

22:10 Výbuch má už jedenásť obetí. Oznámil to ruský Národný protiteroristický výbor. V nemocniciach len pomaly zisťujú totožnosť zranených, vzhľadom k ich ťažkému stavu k nim osoby hlásiace nezvestných nemajú prístup.

22:00 Do Ruska prichádzajú kondolencie z celého sveta.

20:45 Výbušné zariadenie malo silu ekvivalentnú od 300 do 500 gramov TNT. Páchateľ alebo páchatelia mohli výbušninu aktivovať pomocou telefónu. Informoval o tom ruský denník Kommersant s odvolaním sa na vlastné zdroje.

20:30 Petrohradské metro večer čiastočne obnovilo svoju prevádzku, informovala o tom Agentúra TASS.

20:00 Na Leningradskej stanici v Moskve, odkiaľ odchádzajú vlaky smerom na Petrohrad, sa konala bohoslužba za obete výbuchu v petrohradskom metre.

Moskovčania začali podvečer nosiť kvety k pamätníku mesta Leningrad, ktoré sa nachádza v Alexandrovskom sade pri hradbách Kremľa, a zapaľovať sviečky za obete.

kvety_0a000002-a5a3-ee8a.jpg

19:40 Ruská polícia vyhlásila pátranie po dvoch osobách, ktoré sú podozrivé z prípravy útoku v metre. S odvolaním sa na zdroje v bezpečnostných zložkách o tom informovala agentúra Interfax.

18:30 Vyšetrovací výbor Ruskej federácie kvalifikoval výbuch ako teroristický čin. Informovala o tom agentúra TASS s tým, že vyšetrovatelia prešetria aj iné možné verzie tragickej udalosti.

18:10 Bezpečnostné kamery v petrohradskom metre zaznamenali osobu pravdepodobne zodpovednú za výbuch. Agentúre Interfax to povedal zdroj oboznámený so situáciou. Podľa nepotvrdených informácií zatiaľ neznámy páchateľ zanechal vo vozni výbušné zariadenie v aktovke.

17:15 Výbuch si podľa bilancie ruského Národného protiteroristického výboru vyžiadal deväť obetí na životoch. Ministerstvo zdravotníctva však podvečer vydalo informáciu o desiatich obetiach s tým, že siedmi ľudia zomreli na mieste výbuchu, jeden zranený zomrel počas prevozu a dvaja po prevoze do nemocnice.

16:55 Pozrite sa, ako vyzerali petrohradské stanice metra po útoku.

16:20 Ruský prezident Putin vyjadril sústrasť rodinám ľudí, ktorí prišli o život pri dnešnom výbuchu. Putin sa v okamihu výbuchu nachádzal na predmestí Petrohradu, kde sa mal stretnúť s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom, ale medzičasom už odcestoval, povedal jeho hovorca Dmitrij Peskov.

Hovorca guvernéra Petrohradu Andrej Kibitov v ruskej televízii potvrdil, že pri výbuchu vo vlaku, ktorý sa v tom čase nachádzal medzi dvoma stanicami v centre mesta (Sennaja ploščaď a Technologičeskij institut), utrpelo zranenia približne 50 ďalších ľudí.

15:55 Polícia má po dnešnej explózii v petrohradskom metre zvýšenú pohotovosť v celom Petrohrade a bezpečnostné opatrenia posilnili aj v Moskve, najmä vo verejnej doprave. 

Ľudí pri vstupe do petrohradskej podzemnej dráhy kontrolujú a prísnejšie bezpečnostné prehliadky nariadili aj na miestnom letisku Pulkovo. Explózia ochromila dopravu v centrálnej časti Petrohradu, na Nevskom prospekte sa prevádzka prakticky zastavila.

15:35 Ministerstvo zahraničia zatiaľ nemá informácie, že by medzi obeťami a zranenými po dnešnom výbuchu v metre v Petrohrade boli aj Slováci. V Petrohrade študujú aj slovenskí študenti, náš konzulát sa s nimi kontaktuje.

15:25 Pozrite si prehľad posledných krvavých útokov, ktoré sa odohrali v Rusku:

15:15 Stále platí, že výbuchy boli zrejme dva. Hlavný výbuch sa odohral v idúcom vlaku metra, medzi dvoma stanicami - Sennaja ploščaď a Technologičeskij institut - v centre mesta.

15:10 V inej stanici metra údajne našli ďalšiu nálož, ktorá však nevybuchla. informuje o tom server Fontanka.

15:00 Vyšetrovatelia zvažujú všetky možné príčiny nešťastia v petrohradskom metre vrátane terorizmu. Vyhlásil to ruský prezident Vladimir Putin. Motív podľa neho zatiaľ zostáva nejasný. 

Vyšetrovatelia podľa Putina v najbližšej dobe zistia okolnosti výbuchov. "Príčiny nie sú známe, je skoro o nich hovoriť. Vždy sa prirodzene posudzujú rôzne varianty - komunálna a kriminálna a to najmä prejavy terorizmu," citovala prezidenta agentúra TASS.

14:50 V dôsledku výbuchov podľa najnovších informácií zatvorili až sedem staníc metra. Kompetentní už informovali prezidenta Vladimira Putina, ktorý v meste práve rokuje. Putin je petrohradským rodákom.

14:40 Podľa ruských médií stanicu petrohradského metra Sennaja ploščaď zaplnil po výbuchu hustý dym a stanica musela byť evakuovaná. Rovnako bolo okamžite po incidente zatvorených aj niekoľko ďalších staníc metra. K explóziám údajne došlo v jednom z vagónov metra. Výbuchy podľa prvých informácií zrejme spôsobili podomácky vyrobené nálože.

14:30 Spravodajský server lenta.ru informoval o 5 mŕtvych a 50 zranených. Podľa iných zdrojov nešlo o jednu, ale o dve explózie a doterajšia bilancia je 10 mŕtvych a približne 50 zranených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok