Europoslanci vystúpili v parlamente, Sulíkovi prekážal papalášizmus

TA3 TASR SITA
31.3.2017 17:16

Eduard Kukan, Monika Flašíková Beňová ale aj Richard Sulík prišli z európskeho do slovenského parlamentu, kde vystúpili s prejavmi. Väčšinu z nich v NR SR slávnostne privítali, šéfovi SaS však údajne prekážal takýto "papalášizmus" a meškal. Vystúpenie europoslancov umožňuje nový rokovací poriadok, mali k dispozícii po 15 minút. Pozrite sa, o čom hovorili.

Únia si vraj problémy spôsobila sama

Členstvo v Európskej únii je podľa Richarda Sulíka pre Slovensko kľúčové, zároveň však jedným dychom dodáva, že EÚ treba dostať do lepšej kondície. "EÚ je pre Slovensko veľmi dôležitá, členstvo v Únii je našim kľúčovým záujmom," opísal. Medzi výhodami členstva v EÚ spomenul napríklad voľný pohyb pracovných síl, spoločnú menu alebo cestovanie bez nutnosti pasu v rámci schengenského priestoru. Samotné vystúpenie Slovenska z Únie by tak krajinu podľa jeho slov poškodilo.

Podľa Sulíka by sme sa preto mali pozrieť aj na to, aby EÚ úspešnou aj ostala. "EÚ sa potáca od jednej krízy k druhej, takto to nemôže fungovať," upozornil. Všetky dôvody žalostného stavu si pritom Únia podľa europoslanca spôsobila sama. "V prvom rade tým, že nedodržuje svoje vlastné pravidlá," uviedol Sulík. Všetky krízy, či už grécka, cyperská alebo utečenecká vznikla podľa neho preto, lebo kľúčoví hráči nedodržujú dohody.

Upozornila na rodovú rovnosť

Poslankyňa PES Monika Flašíková Beňová zo strany Smer-SD vo svojom vystúpení okrem iného apelovala na dodržiavanie ľudských práv. Spomenula najmä ženy, deti, seniorov, menšiny, ale aj hendikepovaných ľudí. "Súčasťou ľudských práv je aj rodová rovnosť. Je potrebné, aby posun k rovnosti pohlaví bol násobne rýchlejší, veď rozdiely v odmeňovaní mužov a žien v niektorých krajinách dokonca vzrástli. Vyžaduje si to zmenu v myslení a odbúravaní zažitých stereotypov. Naša legislatíva je dostatočná, ale jej vymožiteľnosť nie," uzavrela.

Jej kolega z PES Vladimír Maňka (Smer-SD) zdôraznil, že Slovensko je malá krajina a keby nebola členom EÚ, dostala by sa do závislosti niekoho iného. "Nikde inde by sme ale neboli rovnocenným partnerom a nikde inde by nás partneri nepodporovali tak, aby sme sa dostali na ich úroveň," podotkol.

manka-vladimir-flasikova-benova-monika-1140-px-sita-peer-madar_0a000002-6cdd-76bf.jpg

Europoslanec Branislav Škripek z OĽaNO označil EÚ za úspešný projekt. "Je dobré, že Slovensko je členom tohto spoločenstva," zdôraznil. Nemožno podľa neho pripustiť, aby sa vymýšľalo nad neutralitou krajiny, alebo aby sa hľadala ochrana niekde zo strany Ruska. Demokratické plénum si podľa neho môže takéto názory vypočuť, ale nesmú sa podľa Škripeka prejaviť do skutkov. "Na tom musíme pracovať," uviedol.

Zaznela aj otázka migrácie

Európska únia môže prežiť a prinášať výhody svojim občanom, keď bude jednotná. Pred poslancami NR SR to vyhlásil europoslanec Eduard Kukan z SDKÚ-DS, podľa ktorého na tomto treba budovať vzťahy vo vnútri Únie aj navonok. Slováci podľa Kukana stále celkom nechápu, že Brusel nie je Bratislave taký vzdialený. "Bratislava je Brusel a Brusel je Bratislava. Považujem za dôležité to povedať, lebo sme členmi roky a ešte si to tu veľa ľudí neuvedomuje," povedal Kukan, ktorý odmieta reči o diktáte Bruselu.

Poukázal na súvis nedôvery ľudí a kríz, ktorým čelila a čelí Únia. Hovoril aj o integrácii Únie, ktorá musí byť podľa Kukana postavená na jasných pravidlách a kritériách. Upozornil aj na otázky migrácie, ktoré by sme podľa Kukana nemali zužovať len na tie bezpečnostné.

Europoslanec Ivan Štefanec z KDH zdôraznil, že pri debate o budúcnosti Únie treba zdôrazňovať, že je v záujme občanov SR byť v Únii. "Je záujmom slovenských občanov, aby stratili možnosť pracovať, študovať a žiť v ktorejkoľvek krajine Únie? Je v záujme našich občanov, aby slovenské firmy stratili prístup k spoločnému trhu? Je v ich záujme, aby sme sa odstrihli od najúspešnejšieho ekonomického projektu v ľudskej histórii, ktorý priniesol nášmu kontinentu obdobie stability, prosperity a mieru? Určite nie," zdôraznil Štefanec.

Diktát Bruselu

Europoslankyňa z frakcie európskych socialistov Monika Smolková (Smer-SD) odmietla tvrdenia, že nám Brusel diktuje pravidlá a rozhoduje o nás. Upozornila totiž, že na to, aby bola akákoľvek európska legislatíva schválená, každý členský štát má dostatok možností vstupovať do jej prípravy. "Alebo ju aj zablokovať," povedala.

Smolková uznala, že o práci europoslancov sa vo verejnosti vie len málo, a aj to málo je skreslené. "Panuje mienka, že berieme peniaze za nič a nič nerobíme. Možno je to aj tým, že nemáme zákonodarnú iniciatívu, svoje vystúpenia musíme nahlásiť týždeň vopred a minútové vystúpenie dostaneme len výnimočne," povedala.

Pri otázkach, či by Slovensko malo byť súčasťou jadra Únie, sa europoslankyňa Anna Záborská (KDH) vyjadrila, že to bude znamenať aj presun ďalších kompetencií do Bruselu. "Znamená to preniesť ďalšie suverénne právomoci do Bruselu, znamená to súhlasiť s vytvorením európskeho ministerstva financií a povýšením úradu vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú politiku na úroveň ministerstva zahraničných vecí," vymenovala europoslankyňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok