Matovičovcom nestačia zatvorené obchody cez sviatky, pridali by nedele

TA3 TASR
31.3.2017 14:39

Poslanci nedávno odsúhlasili zatvorenie obchodov počas sviatkov a dní pracovného pokoja. Hnutie OĽaNO navrhuje pridať aj nedele.

Matovičovcom nestačia zatvorené obchody cez sviatky, pridali by nedele
SITA

Čas na rodinu

Obchody by mali byť na Slovensku zatvorené aj v nedeľu. Navrhuje to v novele Zákonníka práce opozičné hnutie OĽaNO-NOVA. O jeho návrhu poslanci rokovali v závere ôsmeho dňa 14. schôdze národnej rady. "Okrem zákazu maloobchodného predaja v nedeľu návrh zákona upravuje aj situáciu, ak 24. decembra pripadne na nedeľu. V takom prípade bude platiť, že zákaz maloobchodného predaja nebude len do 12. hodiny, ale tak, ako je to aj v iné nedele počas roka - celý deň," píše sa v návrhu.

Predkladatelia zdôrazňujú, že každý by mal mať v nedeľu voľno, aby sa mohol venovať rodine, deťom, svojim koníčkom či záľubám, prípadne len oddychovať. "Rozvojom obchodu a predlžovaním otváracích hodín za posledné roky sa však nedeľa zaradila medzi klasické pracovné dni," vysvetľujú vznik súčasnej situácie.

Poslancov čaká mimoriadne rokovanie

Navrhovatelia informujú, že štatisticky každý piaty Slovák trávi nedeľu v práci, čo je podľa ich slov najviac zo všetkých európskych krajín. "Ak je cieľom Slovenskej republiky priblížiť sa k vyspelým krajinám, je potrebné zakázať aj nedeľný predaj," zdôrazňuje OĽaNO-NOVA.

Do lavíc sa poslanci vrátia na budúci týždeň v utorok, kedy na nich čakajú ďalšie neprerokované body programu. Na budúci týždeň ich zamestná aj mimoriadne rokovanie venované návrhu na odvolanie ministra práce Jána Richtera z funkcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok