Poslanci budú opäť rozhodovať o zákaze herní v Bratislave

TA3 TASR
30.3.2017 12:30

Mestskí poslanci budú popoludní rozhodovať o celoplošnom zákaze umiestnenia herní na celom území Bratislavy. Zastupiteľstvo schválilo návrh poslankyne Dany Čahojovej, aby sa o zákaze hlasovalo ako o celku, nie po jednotlivých bodoch. Znamená to, že poslanci by mali hlasovať o absolútnom zákaze herní.

Poslanci budú opäť rozhodovať o zákaze herní v Bratislave
SITA/Jozef Jakubčo

Môžu prísť o milióny

Mestskí poslanci aktuálne o návrhu nariadenia diskutujú. Zaznievajú názory za celoplošný zákaz hazardu alebo za jeho veľmi prísnu reguláciu a ponechanie ho iba v hoteloch, penziónoch či obchodoch. Rokovanie poslancov na mieste sledujú aj zástupcovia prevádzkovateľov hazardných hier, ale aj Iniciatívy Zastavme hazard.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal mestskému zastupiteľstvo pripomenul, že je na jeho rozhodnutí, či a ako nariadenie schváli. Hlasovanie o tomto nariadení považuje za hodnotové. Nesrovnal dúfa, že nariadenie zastupiteľstvo prijme a Bratislava využije svoju historickú príležitosť a bude v boji s hazardom "ťahať za dlhší povraz".

Podľa poslanca Radovana Jenčíka má však takéto rozhodnutie dosah na mestský rozpočet. Mesto totiž môže pri absolútnom zákaze hazardu prísť ročne o zhruba tri milióny eur. Jenčík preto presadzuje prísnu reguláciu pred celoplošným zákazom. Poslanci taktiež diskutujú o tom, či sa dá o jednom a tom istom nariadení rozhodovať dvakrát po sebe. Vo februári totiž absolútny zákaz hazardu zastupiteľstvo neschválilo.

Porovnali počet s lekárňami

Návrh celoplošného zákazu herní vychádza z petície za zákaz hazardu v Bratislave, ktorú spustil v máji 2015 primátor hlavného mesta a starostovia bratislavských mestských častí. Organizátori petície poukázali na to, že hazard v Bratislave presiahol únosnú mieru.

Ako uviedli, v meste je 232 herní, 588 výherných prístrojov a 2177 videoherných automatov. Oproti tomu sa tu nachádza zhruba 219 lekární. Petíciu, ktorú podporilo celkovo 136.139 obyvateľov, odovzdali následne v júni 2016 do podateľne magistrátu. V januári tohto roka primátor informoval o ukončení kontroly podpisov. Tá preukázala, že platných je 98.118 podpisov.

Asociácia zábavy a hier a Asociácia prevádzkovateľov videohier túto petíciu od začiatku spochybňovali a vopred avizovali, že ak poslanci nariadenie schvália, obrátia sa na súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok