Prezidenta Kisku kritizujú za údajné súkromné lety za státisíce eur

TA3 SITA TASR
29.3.2017 16:05

Slovnú prestrelku v parlamente spustili informácie o letoch ústavných činiteľov. Prezidentovi Andrejovi Kiskovi, ktorý je na zahraničnej služobnej ceste v Izraeli, vyčítali údajné zneužívanie štátnej letky. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka až 70 percent Kiskových letov nesúviselo s výkonom jeho ústavnej funkcie. Tieto informácie ostro kritizoval šéf SNS Andrej Danko či poslanec Smeru Erik Tomáš, opozícia sa naopak prezidenta zastávala.

Kaliňák: Väčšina letov nesúvisela s funkciou

Až 70 percent letov prezidenta Andreja Kisku nesúviselo s výkonom jeho ústavnej funkcie. V pléne to uviedol smerácky minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý informoval o letoch ústavných činiteľov za roky 2015 až 2017.  "Od 1. januára 2015 do 24. marca 2017 lietadlá letky ministerstva vnútra vykonali 880 letov na palube s ústavnými činiteľmi. Z tohto počtu prezident Kiska vykonal 454 letov, premiér Robert Fico 183, predseda NR SR 66 a ostatní ústavní činitelia 178 letov," referoval Kaliňák.     

Lety, ktoré nesúviseli s výkonom funkcií, boli vykonané na žiadosť Kisku, čo bolo 319 letov z a do Popradu, a na žiadosť Fica, čo boli štyri lety - z a do Prahy a do Košíc a späť. "Zo strany premiéra došlo k úhrade všetkých štyroch letov v hodnote 9900 eur, k úhrade letov prezidenta, ktoré nesúviseli s výkonom jeho funkcie, nedošlo. Neuhradená čiastka zo strany Kisku je 789.525 eur, čo je takmer 30.000 mesačne," zdôraznil Kaliňák. Ak by sa podľa jeho slov započítalo aj ďalších 63 letov z roku 2014, išlo by o sumu 955.000 eur. "Za zmienku stojí aj sedem letov prezidenta na trase Poprad - Košice, čo je 112 kilometrov," dodal.

20140923kiska-usa-odlet006185600_0a000002-beb9-4bd3.jpg

Nicholsonová: Prezidentovi letku navrhol Kaliňák

Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová zo SaS v pléne prečítala skoršie stanovisko prezidenta. "Po nástupe do funkcie absolvoval Kiska rozhovor s Kaliňákom o tom, ako má postupovať pri preprave z Popradu do Bratislavy a späť vzhľadom na to, že pri preprave na tejto trase dovtedy využíval súkromné lietadlo. Kaliňák požiadal prezidenta, aby využíval letku MV, lebo lietadlá aj piloti majú nalietaných málo hodín," uviedla Ďuriš Nicholsonová.

Danko vystúpenie Ďuriš Nicholsonovej kritizoval, pretože je vraj funkcionárka parlamentu a nie hovorkyňa prezidentskej kancelárie. „Došlo k zneužitiu kompetencie podpredsedníčky NR SR,“ uviedol. Danko tvrdí, že po vypočutí Kaliňáka zostal v šoku, pretože na malom Slovensku lieta niekto 300-krát a objedná si navyše lietadlo z Popradu do Košíc, pričom lietadlo muselo letieť z Bratislavy. „Na to netreba poučky, ale elementárnu slušnosť a výchovu. Ja nepracujem do štvrtka, ale celý týždeň. Tiež by som mohol svoju pozíciu využiť. Považujem to za papaláške a nehospodárne nakladanie s majetkom štátu,“ vyhlásil Danko.

Ak sa podľa neho niekto rozhodol byť prezidentom, má tomu vraj prispôsobiť osobný život. Danko upozornil, že prezident má k dispozícii vilu v Bratislave. „Keby som chcel byť ako on, tak do Šamorína budem lietať vrtuľníkom. Na dovolenku do Tatier môžem využiť lietadlo? Vyzývam prezidenta, aby to preplatil. Nech začne šetriť a prestane rozdávať plat, aby to raz doplatil, lebo ja urobím pre to všetko,“ zdôraznil.

Pozrite si časť parlamentnej debaty o využívaní vládnej letky, ktorá vyústila do ostrej prestrelky medzi koalíciou a opozíciou.

Iniciatíva poslanca Smeru Nemkyho

Líder OĽaNO Igor Matovič si myslí, že papalášsky sa správa Danko, ktorý denne predbieha kolóny áut so sirénou. Richard Vašečka považuje Dankovo vystúpenie za neslušné s cieľom politikárčiť. "Vidím v tom politickú závisť a možno aj politickú pomstu. Toto nie je elementárna slušnosť, ale elementárna hanba," reagoval Vašečka. Ďuriš Nicholsonová sa ohradila voči Dankovej kritike a pripomenula mu, že nie je jeho podriadená a môže v parlamente hovoriť čokoľvek, s čím sa stotožní.

Veronika Remišová vidí za Dankovým vystúpením osobné spory a nespokojnosť s tým, že Kiska doteraz nevymenoval ústavných sudcov. Danko odmietol opozičné tvrdenia, že ide o niečo osobné. Pýtal sa, čo by opozícia robila, keby takto domov lietal on.

Ľubomír Galko vraj dostal pred rokovaním dve videá, na ktorých je zachytené, ako premiér Robert Fico nastupuje do policajného vrtuľníka s hlavnou radkyňou, ktorú však liberálny poslanec nemenoval. „Ja som ich vymazal, lebo ja túto hru s vami nebudem hrať, lebo je to nedôstojná hra, ktorú ste rozpútali,“ povedal Galko. Vládnym poslancom pripomenul súkromný let troch poslankýň Smeru v minulom volebnom období do Petrohradu. Voči tomu sa ohradila Jana Laššáková, ktorá mu povedala, že išlo o oficiálnu návštevu NR SR. Túto delegáciu viedla práve ona.

S iniciatívou, aby minister Kaliňák poslancom referoval o letoch ústavných činiteľov, prišiel na začiatku schôdze poslanec Martin Nemky zo Smeru. "Podľa medializovaných informácií Aktualne.sk a denníka Pravda 'hlava štátu využíva štátnu letku na cesty, ktoré nie sú vždy len služobné'. Na základe týchto informácií žiadam preveriť predmetný stav a podať informáciu do NR SR, ako aj informáciu o ostatných ústavných činiteľoch," povedal Nemky.

Krajniak: Kiska by sa mal presúvať autom

Podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak si myslí, že prezident Andrej Kiska by sa mal, najmä po Slovensku, presúvať autom. Za podlé však považuje, že ho koalícia napadla, keď sa nemôže brániť, pretože je služobne mimo územia Slovenska.

„Je to politický atentát na prezidenta. Je to zbabelé, že to robíte, keď sa nemôže brániť, lebo je v Izraeli,“ vyhlásil Krajniak. Podpredseda SNS Anton Hrnko si zas myslí, že „ak niekto vyrastal v komunistickej rodine, ktorá terorizovala ľudí za to, že chodia do kostola, nebude konať inak,“ povedal s tým, že normálni ľudia chodia do práce päť dní v týždni, nie štyri.

Poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha zase poukázal na to, že Kiska je taká čistá duša, že 319-krát letel do Popradu len kvôli pilotom. „Kiska môže byť vyhlásený za svätého. Svätý Andrej, patrón pilotov,“ vyhlásil. Zároveň upozornil, že predseda SaS Richard Sulík, keď bol predseda parlamentu, nezneužil štátnu letku, ale do Salzburgu išiel súkromným lietadlom. „Ak niekto zneužíva letku na cestu za rodinou, je to za čiarou. Ako môžu opoziční kolegovia obhajovať túto bašternákovčinu ako delo,“ pýtal sa Blaha.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok