Británia spustila Brexit. Odchádzame z Únie, nie z Európy, tvrdí Mayová

TA3 TASR
29.3.2017 14:18

Proces Brexitu sa začal. Veľká Británia poslala do Bruselu oficiálnu žiadosť o vystúpenie z európskeho spoločenstva. V Londýne ju podpísala premiérka Theresa Mayová. Premiérka Mayová ešte pred podpisom telefonovala s vrcholnými predstaviteľmi Únie.

Najlepší priatelia a susedia

V súlade s vôľou občanov Británie "Spojené kráľovstvo spúšťa proces odchodu z Európskej únie". Britská premiérka Theresa Mayová to oznámila v parlamente iba niekoľko minút po tom, ako ňou podpísaný list osobne prevzal v Bruseli od britského veľvyslanca Tima Barrowa predseda Európskej rady Donald Tusk.

"Spúšťame proces odchodu z Európskej únie, nie z Európy," zdôraznila Mayová a dodala, že Británia tento rozvodový proces s Úniou spustila na základe demokratickej vôle Britov. Mayová zároveň vyjadrila presvedčenie, že najlepšie dni budú pre Britániu nasledovať až po Brexite. "Británia bude našim partnerom v Európe najlepším priateľom a susedom," uistila 27 krajín, ktoré ostanú v Únii bez Londýna.

Dohodnú si priority

O vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ rozhodli britskí voliči v referende konanom 23. júna 2016. Podľa minulotýždňového vyjadrenia Tuska je potrebné "urobiť všetko pre to, aby bol Brexit čo najmenej bolestivý pre EÚ". Hlavný vyjednávač Európskej komisie pre Brexit Michel Barnier je zásadnou podmienkou úspešného presadzovania požiadaviek voči Británii jednotný postoj zvyšných 27 členov.

Po schválení rámcovej podoby rokovaní s Londýnom bude Barnierov tím poverený vypracovaním podrobných smerníc, ktoré by mala schváliť v máji Rada EÚ pre všeobecné záležitosti. Necelý rok po britskom referende sa budú môcť začať samotné rokovania pod vedením Barniera a osobitného člena britskej vlády Davida Davisa. Na úvod sa musia obe strany dohodnúť, ktoré témy je potrebné riešiť prioritne.

Prvé odhady finančných záväzkov

Barnier naznačil, že hlavné požiadavky, ktoré bude presadzovať, sú ochrana práv občanov iných štátov EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve, ako aj splnenie všetkých finančných záväzkov, ktoré má ostrovná krajina voči EÚ, a to "v plnej výške". EÚ zatiaľ oficiálne nevyčíslila, aká bude výška "faktúry" za finančné záväzky Londýna, podľa neoficiálnych odhadov však ide o sumu 55-60 miliárd eur.

Barnier a jeho približne 20-členný tím expertov očakávajú, že rokovania o podmienkach "rozvodu" a prípadných prechodných opatreniach potrvajú 18 mesiacov, čo znamená, že by sa mali skončiť približne v októbri 2018. Mal by tak zostať dostatok času na ratifikáciu dohody Európskym parlamentom a získanie potrebnej väčšiny v Európskej rade. Zo strany EÚ musí byť dohoda predložená na schválenie Európskemu parlamentu ešte predtým, než ju - bez účasti Británie - potvrdí Európska rada.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok