Mayová štartuje Brexit, telefonovala s Tuskom i Junckerom

TA3 TASR
28.3.2017 22:35

Britská premiérka Theresa Mayová v utorok podpísala list, ktorým Spojené kráľovstvo oficiálne požiada o odchod z Európskej únie.

Mimoriadny summit EÚ

List, ktorým Británia uplatní článok 50 Lisabonskej zmluvy, odovzdá o 13.30 h SELČ predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi veľvyslanec Británie pri EÚ Tim Barrow. Očakáva sa, že Tusk následne vydá vyhlásenie o prijatí tohto oznámenia a v priebehu 48 hodín rozošle predstaviteľom zvyšných 27 štátov EÚ návrh, ako by mali prebiehať rokovania s britskou vládou.

Schválenie navrhovaných usmernení bude predmetom mimoriadneho summitu EÚ, ktorý sa uskutoční v Bruseli 29. apríla. Mayová zároveň oznámi uplatnenie článku Lisabonskej zmluvy o ukončení členstva v EÚ aj britskému parlamentu. Ten v súlade s rozhodnutím britského najvyššieho súdu schválil tento mesiac zákon o tzv. notifikácii vystúpenia z EÚ, čo bolo podmienkou spustenia vyjednávacieho procesu.

K Brexitu mohlo dôjsť aj skôr

Zo znenia Lisabonskej zmluvy vyplýva, že k oficiálnemu ukončeniu členstva vystupujúcej krajiny má dôjsť do dvoch rokov od uplatnenia zmieneného článku. V prípade Británie je tak predpokladaným "Dňom B" 30. marec 2019.

K Brexitu by však mohlo dôjsť aj skôr, ak sa podarí dosiahnuť konečnú dohodu, a naopak, dvojročná lehota môže byť predĺžená, ak s tým budú súhlasiť všetky strany.
O vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ rozhodli britskí voliči v referende konanom 23. júna 2016.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok