Ochranka Mayovej zaváhala, zverejnili video evakuácie počas útoku

TA3 TASR
24.3.2017 19:25

Najnovšie zverejnený videozáznam zachytáva britskú premiérku Theresu Mayovú, ako ju ochrankári narýchlo odvádzajú z parlamentu počas neďaleko prebiehajúceho útoku, zrejme odhaľuje zmätok, váhanie a zdržanie jej ochranky.

Blúdila bez sprievodu ochranky

Denník The Sun zverejnil  73-sekundové video, ktoré urobil v stredu v parlamente náhodný divák. Mayová bola práve v parlamente, keď útočník v aute typu SUV zrazil mnoho chodcov na blízkom Westminsterskom moste a potom vtrhol na pozemok parlamentu. Tam dobodal na smrť policajta, na čo ho zastrelili iní policajti.

Na videu sú zachytené momenty, keď Mayová stojí nekrytá a vystavená možnej paľbe ostreľovača. V jednej chvíli premiérka krátko blúdi bez sprievodu ochranky, potom ju zavedú do jej štvordverového jaguára. Bývalý osobný strážca zosnulej princeznej Diany, Ken Wharfe, povedal, že video odhaľuje chyby v postupe, aký ochrankári použili pri evakuácii Mayovej v nebezpečnej situácii.

"Bol tam zmätok okolo toho, kde stojí auto a kto kedy nastupuje, a ochrankári vôbec nekryli Theresu Mayovú," povedal Wharfe. "Keď niekto taký nastupuje do auta, musíte mu kryť chrbát," dodal.
Wharfe dospel k záveru, že zvolené postupy neboli vykonané správne a následkom toho bola Mayová vydaná napospas desať sekúnd. Polícia pritom vtedy nevedela, či sa na pozemku parlamentu alebo v jeho okolí nenachádza viac útočníkov.

Videl niekto premiérku?

"V takej chvíli je vždy riziko, že v okolí môže byť cudzí ostreľovač," vysvetlil bývalý osobný strážca. Určitý zmätok vládol na začiatku útoku aj vnútri parlamentu, vo Westminsterskom paláci. Podľa slov konzervatívneho zákonodarcu Nigela Evansa v jednej chvíli vbehol do Dolnej snemovne parlamentu jeho kolega Michael Ellis a spýtal sa: "Videl niekto premiérku?"

Po nejakej chvíli premiérku našli, odviedli ju do auta a vysokou rýchlosťou prepravili do jej neďalekého sídla na Downing Street 10. Britskí predstavitelia medzitým stredajšiu bezpečnostnú operáciu ocenili i napriek chybám. Mayová povedala vo štvrtok zákonodarcom, že ak mal útočník v úmysle dostať sa do budovy parlamentu, nepodarilo sa mu to. "Treba jasne povedať, že sa mu to nepodarilo," uviedla premiérka. Dodala, že polícia a úrad vlády preverujú zvolené postupy.

Šéf protiteroristických operácií londýnskej Metropolitnej polície Mark Rowley vyhlásil, že úrady sa už dlho snažia nájsť rovnováhu medzi želaním umožniť verejnosti vstup do parlamentu a medzi potrebou bezpečnosti. Rowley pripustil, že možno teraz treba urobiť zmeny. "Môj tím bude spolupracovať s predstaviteľmi parlamentu, aby spoločne stanovili, či je potrebný iný prístup a iná rovnováha," uzavrel Rowley.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok