Absolútne zlo či zákerný útok. Svet reaguje na atentát v Londýne

TA3 TASR
22.3.2017 21:00

V Británii sa odohral krvavý útok, pri ktorom zahynuli najmenej piati ľudia a desiatky sú zranené. Na tieto udalosti reagujú aj svetoví lídri, ktorí Londýnu vyjadrili solidaritu.

Solidarita z Francúzska

Francúzsky prezident Francois Hollande vyjadril po útokoch pri britskom parlamente v Londýne podporu a solidaritu Británii. "Terorizmus znepokojuje nás všetkých," povedal Hollande reportérom počas návštevy v meste Villepinte pri francúzskej metropole Paríž.

"Francúzsko, ktoré bolo nedávno tak ťažko zasiahnuté, dobre vie, ako britský ľud dnes trpí," dodal prezident. Hollande uviedol, že krajiny "musia spojiť všetky svoje možnosti a odpovedať na tieto útoky". Podľa Hollanda "je jasné, že sa musíme zorganizovať na európskej úrovni aj mimo nej".

Francúzsky minister vnútra Matthias Fekl vyhlásil, že "napadnuté bolo miesto vyspelej demokracie" a že Francúzsko je "samozrejme ochotné pomôcť".

Zdôraznili potrebu spolupráce

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo vyhlásení okrem iného napísala, že "so zármutkom sa dozvedela" o incidente a v duchu je "s našimi britskými priateľmi a obyvateľmi Londýna", najmä s tými, čo sú zranení.

Nemecký spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier vyjadril spoluúčasť všetkým, ktorých sa dotkli teroristické útoky v Londýne. "Správy o vražednom útoku v Londýne mnou otriasli," hovorí sa vo vyhlásení najvyššieho nemeckého predstaviteľa, ktoré zverejnili v Berlíne. "V týchto hodinách sme ako Nemci osobitne spojení s britským národom," konštatoval Steinmeier a ubezpečil, že je myšlienkami pri obetiach a zranených, ako aj pri tých, ktorí smútia za blízkymi alebo sa o nich obávajú.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vyjadrila solidaritu so zranenými pri útoku pri britskom parlamente v Londýne, ale aj sústrasť príbuzným, ktorých blízki tam zahynuli. Zacharovová zdôraznila potrebu celosvetovej spolupráce v boji proti terorizmu.

"Nerozdeľujeme terorizmus do kategórií; pokladáme ho za absolútne zlo. V týchto chvíľach, ako vždy, sme v duchu s britským ľudom, cítime jeho bolesť a znova sa prihovárame za nutnosť postaviť sa proti zlu," uviedla.

Rakúsko útok odsudzuje

K útokom sa vyjadrili aj rakúski politici. Prezident Alexander Van der Bellen, kancelár Christian Kern, vicekancelár Reinhold Mitterlehner a predsedníčka parlamentu Doris Buresová vyjadrili prostredníctvom sociálnych sietí aj sústrasť pozostalým a spoluúčasť poškodeným. "Odsudzujem dnešný útok v blízkosti britského parlamentu. Spolucítim s obeťami a ich príbuznými," formuloval rakúsky prezident.

V podobnom duchu sa vyjadril aj šéf rakúskej vlády, spolkový kancelár Kern, kým jeho zástupca-vicekancelár Mitterlehner odsúdil "zákerný útok" v Londýne. Buresová vyjadrila britskému kolegovi z parlamentu solidaritu a netajila, že ju útoky šokovali. Aj líder opozičných pravicovo-populistických slobodných z FPÖ Heinz-Christian Strache priznal, že ho útoky šokovali a rozosmútili.

Spojené štáty ponúkajú pomoc

Hovorca Bieleho domu Sean Spicer tiež odsúdil spomínaný útok. Trump sa podľa neho necháva informovať o vývoji situácie. V rozhovore s premiérkou Theresou Mayovou americký prezident ocenil rýchlu reakciu britskej polície a záchranných zložiek.

Londýn uistil o "plnej podpore" pri vyšetrovaní atentátu. Už pred Trumpom vyjadril Britom sústrasť aj americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson, ktorý sa vo Washingtone zúčastnil konferencie o boji proti terorizmu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok