Terorizmus oživuje islamofóbia, tvrdí šéf OSN

TA3 ČTK
12.2.2017 20:05

Generálny tajomník OSN António Guterres povedal, že prejavy islamofóbie v niektorých častiach sveta oživujú terorizmus a sú vodou na mlyn propagande radikálneho Islamského štátu.

Terorizmus oživuje islamofóbia, tvrdí šéf OSN
SITA/AP

“Jedna z vecí, ktorá poháňa terorizmus, je v niektorých častiach sveta prejavom pocitov a politiky islamofóbie,“ povedal Guterres na spoločnej tlačovej konferencii v Rijáde so saudským ministrom zahraničia Ádilom Džubajrom. “To je najlepší argument, ktorý môže byť použitý IS na vlastnú propagandu,“ dodal šéf OSN.

Guterres sa stretol s kráľom Salmánom a kľúčovými predstaviteľmi krajiny, s ktorými prerokoval regionálne konflikty, vrátane občianskych vojen v Sýrii a V Jemene, upozornili saudskoarabské médiá. Guterres v súvislosti so Sýriou povedal, že nemôže byť “účinný boj proti terorizmu, pokiaľ sa nedospeje ku komplexnému politickému riešeniu pre sýrsky ľud.“

Občianska vojna v Sýrii trvá už takmer šesť rokov a vyžiadala si vyše 300-tisíc obetí. Sýrska vláda, ktorú podporuje Rusko, Irán a libanonský Hizballáh, v nej stojí proti početným ozbrojeným skupinám, vrátane radikálov z IS. Niektorí povstalci podporujú Spojené štáty, na ktorých strane bojujú aj sýrske kurdské milície. Tie ale neuznáva Turecko, ktoré sa na severe Sýrie snaží ich vplyv obmedziť. Budúci týždeň sa má v Astane uskutočniť ďalšie kolo sýrskych rozhovorov, ktoré sa zamerajú na upevnenie sýrskeho prímeria a na stabilizáciu konkrétnych regiónov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok