Nebojácna, ale so zlým finišom? Poslanci hodnotili Dubovcovú

TA3 TASR
22.3.2017 15:00

Oslovení poslanci Národnej rady SR sú s prácou ombudsmanky Jany Dubovcovej prevažne spokojní. Niektorí o nej hovoria ako o nebojácnej a dobrej verejnej ochrankyni práv, podľa iných zas nič neurobila a vyjadrovala sa ako opozičná poslankyňa.

Nebojácna, ale so zlým finišom? Poslanci hodnotili Dubovcovú
TASR/Martin Baumann

Nasadila vyššiu latku

"Ja si myslím, že bola dobrá ombudsmanka. Nechcem hodnotiť jej jednotlivé správy, ale vo všeobecnosti si myslím, že jej zvolenie bola dobrá voľba," povedal poslanec Mosta-Híd František Šebej. "Nebála sa pomenovať negatívne veci vo vzťahu k vláde a k činnosti štátnych inštitúcií," ocenil Šebejov bývalý stranícky kolega a v súčasnosti nezaradený poslanec Zsolt Simon.

"Pani ombudsmanka nastolila novú a vyššiu latku toho, ako tento úrad má vyzerať. Venovala sa problémom, ktoré ľudí trápia, a snažila sa presadzovať riešenia v parlamente. Žiaľ, často sa stávalo, že tieto jej riešenia, napriek jej snahe, zostávali len na papieri," zhodila poslankyňa Veronika Remišová z OĽaNO-NOVA. Jej kolega z klubu Ján Budaj ďakuje Dubovcovej, že v čase nástupu netolerancie, xenofóbie až fašizmu zostávala strážcom odkazu, že v základoch republiky je humanistický a ľudskoprávny betón.

"Pani Dubovcová ukázala, že aj keď funkcia ombudsmana má kompetencie len poukazovať na problémy, tak ak sa takej kompetencie ujme inteligentný, charakterný a nebojácny človek, tak to má svoj veľký zmysel," doplnil nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Dubovcovej funkčné obdobie považuje za "veľmi činorodé a úspešné".

Prvoplánový prístup

Aj podľa poslanca Jaroslava Pašku z SNS sa Dubovcová snažila nastoľovať témy, ktoré považovala za aktuálne a vážne. "Treba povedať, že mnoho z jej podnetov spoločnosť aj akceptovala a hľadajú sa riešenia. Myslím si, že splnila svoju úlohu a pokiaľ to bolo možné, vláda jej vychádzala v ústrety. A kde sa nezhodli, alebo kde boli technické riešenia natoľko náročné, finančne či organizačne, tak tam sa to ešte potiahne," uviedol Paška, podľa ktorého sa podnety ešte budú riešiť.

Poslanec Smeru-SD Dušan Jarjabek bol s Dubovcovej prácou na začiatku jej funkčného obdobia spokojný. "Ale koniec bol zlý," povedal. Problém videl v tom, ako Dubovcová otvárala otázku Rómov. "Mne to asi tak pripadalo, ako keď niekto hodnotí veľmi nejednoduchý rómsky život z pozície päťhviezdičkového hotela. To sa mi zdalo prvoplánové, také kritizovanie len pre kritizovanie," vysvetlil Jarjabek.

Ombudsmanka podľa neho okrem vznesenia kritík, z ktorých niektoré boli opodstatnené, iné menej, neurobila nič. "Pani ombudsmanka by urobila jedno veľké gesto, keď chcela riešiť túto otázku, keby sa presťahovala niekde do blízkosti Lunika IX. Tam by bola k tejto problematike najbližšie," doplnil Jarjabek.

Prekážali mu aj posledné Dubovcovej vyjadrenia. "Boli ako cez 'kopirák' s vyjadreniami opozičných poslancov, a to sa mi už nepáčilo," poznamenal s tým, že ju volili všetci. Na otázku, prečo poslanci Smeru-SD zabránili vziať na vedomie viaceré Dubovcovej mimoriadne správy povedal, že preto, lebo nesúhlasili s tým, čo Dubovcová hovorila. "Pani Dubovcová bola výborná ombudsmanka. Nasadila latku tak vysoko, že bude ťažké sa vôbec k nej priblížiť nie, že ju prekonať. Ja som veľmi vďačný za to, čo všetko urobila," uviedol poslanec SaS Ľubomír Galko, ktorý želá Dubovcovej len to najlepšie a želá si, aby sa jej nástupcovia k nej aspoň priblížili. Dubovcovú vo funkcii čoskoro vystrieda koaličná nominantka Mária Patakyová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok