O amnestiách budú hlasovať až o týždeň, opozícia má päť podmienok

TA3 SITA TASR ČTK
21.3.2017 07:14

Amnestie Vladimíra Mečiara z 90. rokov sa už po niekoľký raz dostávajú do parlamentu. S ich zrušením počíta vládny návrh, ktorý má teoreticky dostatočných 90 hlasov, aj návrh opozície. Slovensko je v týchto dňoch zrejme historicky najbližšie k ich zrušeniu. Dianie okolo amnestií s vami sledujeme online.

O amnestiách budú hlasovať až o týždeň, opozícia má päť podmienok
SITA

ONLINE sme ukončili.

13:00 V týchto chvíľach sa začína marcová schôdza parlamentu. Poslanci dnes o amnestiách hlasovať nebudú, na programe však majú aj zákony vrátené prezidentom, medzinárodné zmluvy či vystúpenia europoslancov.

12:40 Zástupcovia Via Iuris odovzdali do parlamentu petíciu za zrušenie amnestií s vyše 76-tisíc podpismi. Ako pred budovou parlamentu informoval novinárov Juraj Rizman, počas akcie od jej spustenia, od 6. marca až dodnes, ju podporilo 76 831 občanov.

Podpisy prišli odovzdať dnes, keďže práve dnes sa mal pôvodne parlament začať témou zaoberať. Na poslaneckom grémiu sa však poslanci dohodli, že tému v pléne otvoria až v utorok 28. marca. Advokátka a programová riaditeľka Via Iuris Zuzana Čaputová povedala, že za necelé dva týždne akcie sa vyzbieralo historicky najviac hlasov v takejto online akcii na Slovensku. „Chceme dať najavo, že ľuďom nie je táto téma ľahostajná,“ zdôraznila.

fc8a1616_0a000002-1170-45d4.jpg

12:10 Toto je päť podmienok opozície:

1) Prvou je zábezpeka, že nebude možné brať skutky zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny a vraždu Róberta Remiáša ako premlčané.

2) Druhá podmienka hovorí o spoločnej politickej dohode koalície a opozície na tom, kto bude parlament zastupovať v tejto veci pred ústavným súdom. Opozícia žiada, aby to bola dôrazná obhajoba zrušenia amnestií a aby zástupca mohol predkladať námietky zaujatosti voči niektorým ústavným sudcom.


3) Ďalšia podmienka opozície je, aby sa nerušila len milosť exprezidenta Michala Kováča voči jeho synovi, ale voči všetkým, ktorým ju vtedy pre kauzu Technopol udelil. Omilostený bol napr. aj podnikateľ Marián Kočner.

4) Štvrtou pripomienkou je, aby ÚS nezačal o amnestiách konať ex offo, ale až v prípade, ak sa naň obráti 30 poslancov NR SR.

5) Piata pripomienka znie, aby vedľajším účastníkom konania pred ÚS bol prezident aj vláda. Opozícia tvrdí, že zo strany koalície predbežne padlo kladné stanovisko k štyrom pripomienkam, okrem tej, ktorá sa týka milostí v kauze Technopol.

11:10 Opozícia má päť podmienok, ktoré žiada splniť, aby mohla zahlasovať za koaličný návrh o amnestiách. Väčší problém je vraj len s jednou - aby sa zrušili všetky prezidentské milosti, ktoré s prípadom súvisia. Zrejme teda ide aj o tú, ktorú pred rokmi udelili podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi.

11:00 Ako uviedol Gábor Gál z Mosta-Híd, opozícia sa s koalíciou prakticky dohodla len na termíne rokovaní v parlamente. Diskusia o forme zrušenia amnestií stále prebieha.

10:15 Parlament bude nakoniec o rušení amnestií hlasovať až o týždeň, povedal novinárom Béla Bugár po rokovaní poslaneckého grémia. Skrátené legislatívne konanie však zostáva.

08:45 Ráno o definitívnom programe rozhodovalo poslanecké grémium. Opozícia totiž odmieta návrh vlády, aby sa o Mečiarových amnestiách rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Po pondelkovom rokovaní Danko deklaroval, že chce vyjsť opozícii v ústrety.

08:00 Popoludní sa začne 14. schôdza parlamentu, na ktorej budú poslanci rozhodovať aj o zrušení amnestií Vladimíra Mečiara. Do návrhu programu schôdze je doposiaľ zaradených 92 bodov. Poslanci majú zatiaľ na stole dve skrátené legislatívne konania, ktoré sa týkajú novely ústavy a novely zákona o organizácii ústavného súdu. 

Na programe sú tiež tri zákony vrátené prezidentom, 49 návrhov zákonov v prvom čítaní, z toho 11 vládnych a 38 návrhov podaných poslancami národnej rady, 18 návrhov zákonov v druhom čítaní, z toho 11 vládnych a 7 návrhov podaných poslancami národnej rady. Parlament bude rokovať aj o piatich medzinárodných zmluvách a dohovoroch.
Táto schôdza zároveň odštartuje novinku, ktorú zaviedol predseda parlamentu Andrej Danko v novom rokovacom poriadku, a to vystúpenie poslancov Európskeho parlamentu.

Koalícia navrhuje Mečiarove amnestie zrušiť novelizáciou ústavy a rozšírením kompetencie parlamentu o právo zrušiť trojpätinovou väčšinou amnestie.

Zároveň dáva kompetenciu ústavnému súdu posúdiť do dvoch mesiacov návrh poslancov o zrušení amnestií, ak takéto rozhodnutie parlament prijme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok