Strany sa zatiaľ na amnestiách nedohodli, hlasy dodajú kotlebovci

TA3 TASR SITA
20.3.2017 14:02

Slovensko zrejme nebolo nikdy tak blízko k zrušeniu kontroverzných amnestií Vladimíra Mečiara, ktoré znemožňujú došetrenie zavlečenia prezidentovho syna. Napriek tomu nič nie je isté. Spôsob zrušenia predstavila koalícia aj opozícia, niektorí politici si kladú podmienky, iní za návrh z druhej strany hlasovať nebudú. Vývoj situácie sme s vami sledovali online.

Strany sa zatiaľ na amnestiách nedohodli, hlasy dodajú kotlebovci
TA3

ONLINE sme ukončili.

18:29 Politici i médiá by mali prestať útočiť na Ústavný súd SR a jeho sudcov vo veci zrušenia takzvaných Mečiarových amnestií. Vyzýva na to predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková. Tvrdí, že ústavní sudcovia sa rozhodujú nezávisle a nestranne.

"Je poburujúce, že politici aj médiá zneužili zrušenie amnestií, tak vážnu a citlivú tému, v prospech vlastných politických záujmov, pričom si dovoľujú 'vťahovať' do politického boja aj Ústavný súd," uviedla predsedníčka ÚS SR v písomnom stanovisku.

16:55 "Všade vo svete sú amnestie nezrušiteľné, toto je na hrane únosnosti. Robíme svetový experiment," vyhlásil pred novinármi Danko. Nepovedal, či trvá na tom, aby v koaličných návrhoch zostala aj kompetencia ústavného súdu. Rovnako neprezradil, či koalícia ustúpi opozícii a nebude trvať na prijatí ústavných zmien umožňujúcich zrušenie amnestií v zrýchlenom režime.

"Chcem dosiahnuť pravdu a spravodlivosť, rovnoprávne podmienky," uviedol Danko. Je presvedčený, že v súčasnom právnom stave sú amnestie nezrušiteľné. Koaličný návrh je podľa neho na hrane únosnosti, ale legislatívne najčistejší. Na otázku, či mu nebude prekážať, ak koaličné riešenie prejde s hlasmi ĽSNS, odpovedal, že Jána Budaja nikto nekonfrontoval s touto otázkou, keď jemu návrh ĽSNS podporila.

Pozrite si aj Dankovu tlačovú konferenciu, na ktorej sa okrem amnestií zaoberal aj Andrejom Kiskom a sudcami ústavného súdu:

16:10 Pozrite sa, ako dopadlo rokovanie opozície s Andrejom Dankom o rušení amnestií:

15:35 Šéf parlamentu Danko pripomenul ojedinelé príklady štátov ako Salvádor či Čile, ktoré v minulosti rušili amnestie. Podľa Danka je chystaná zmena ústavy historickým precedensom a je na hrane zákonnosti. "Ak máme vyriešiť traumu z toho obdobia, musíme prestať s politickými pretekmi," vyhlásil s tým, že ide o závažnú tému, ktorú treba riešiť zodpovedne. V rokovaní budú obe strany pokračovať zajtra ráno.

15:05 Opozícia sa po grémiu opäť postavila pred kamery - s koalíciou sa na riešení zatial nedohodla. Poslanec Budaj uviedol, že u predsedu Andreja Danka námietky opozície proti prejednávaniu zrušenia Mečiarových amnestií v skrátenom legislatívnom konaní "zarezonovali". Ostatné sa ukáže zrejme až zajtra.

14:55 Amnestie Vladimíra Mečiara boli takým právnym paškvilom, že novelizovať pre to ústavu nie je potrebné, myslí si šéf Ústavu štátu a práva SAV, jeden z iniciátorov výzvy osobností z oblasti justície na zrušenie Mečiarových amnestií Jozef Vozár.

Podľa Vozára na zrušenie amnestií stačí prijať ústavný zákon a nie do toho zapájať ešte Ústavný súd SR. "Meniť pre nepodarené amnestie ústavu, koncepciu ústavného súdu a jeho doktrínu je absolútne nenáležité," zdôraznil.

Vozár uviedol, že absolútne nechápe vládny návrh na skrátené legislatívne konanie o novele ústavy a ústavnom zákone na zrušenie Mečiarových amnestií. "Keď tento problém mohol čakať niekoľko rokov, počká aj niekoľko mesiacov," dodal. Ak by podľa Vozára nedošlo ku kompromisu a bude na stole jedine riešenie navrhnuté koalíciou, tak by radšej počkal na generáciu iných politikov.

14:00 Ultrapravičiari z ĽSNS sa po analýze rozhodli, že podporia vládny návrh k amnestiám. Malo by to znamenať, že v parlamente sa spolu s koalíciou nájde 90 potrebných hlasov.

"ĽS Naše Slovensko sa po dôkladnej právnej analýze rozhodla, že v hlasovaní v NR SR podporí vládny návrh ústavného zákona, ktorého cieľom je vytvoriť legislatívnu pôdu na zrušenie Mečiarových a Kováčových amnestií. Taktiež podporíme všetky podobné návrhy, ktoré pomôžu odkryť privatizačných zločincov bez ohľadu na to, ktorá politická strana tieto návrhy predloží. Aby nebolo najmenších pochýb, že to so zrušením amnestií a potrestaním zločincov z obdobia privatizácie myslíme vážne, tak sme rovnako odhodlaní podporiť aj opozičný návrh poslanca Budaja, ak splní našu podmienku a svoj návrh na zrušenie Mečiarových amnestií rozšíri aj o zrušenie Kováčových amnestií. Pánovi poslancovi Budajovi sme túto našu podmienku tlmočili už pri prvom čítaní jeho návrhu zákona. Na všetkých musí platiť rovnaký meter," píše strana vo svojom vyjadrení.

13:10 Opozičné strany SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina sa zjednotili a budú pri návrhu na zrušenie amnestií postupovať spoločne. Pred rokovaním poslaneckého grémia to povedal Ján Budaj z OĽaNO.

"Na grémium ideme s posolstvom, že záujem koalície o rokovanie vítame. Testom dobrej vôle bude ich stanovisko ku skrátenému konaniu, na ktoré nie je dôvod. Uvedomuje si to aj predseda NR SR Andrej Danko (SNS), preto veríme, že poskytne šancu na rokovania," povedal Budaj. Zdôraznil, že sa koná vôbec prvé rokovanie o koaličnom návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií a v utorok by sa už malo hlasovať o ústavnom zákone. "To by bola fraška," myslí si Budaj.

Líder Sme rodina Boris Kollár, ktorý pôvodne podporu koaličnej iniciatíve odmietol, hovoril o potrebe diskutovať. "Prioritou je zrušenie amnestií. Ak sa to podarí, urobíme to aj s Marťanmi," dodal.

11:55 Pozrite si aj tlačovú besedu prezidenta Andreja Kisku po stretnutí s bývalými ústavnými sudcami, právnikmi, advokátmi a sudcami, ktorí vyzvali na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara ústavným zákonom.

11:50 "Blahoželám verejnosti, ktorá videla v priamom prenose, že stačí prejaviť názor a koalícia pri amnestiách ustúpila. Toto zdvihnutie sa verejnosti, ktoré dosiahlo zmenu názoru, je obrovský spoločenský úspech," uviedol opozičný poslanec Ján Budaj, ktorý už tému amnestií považuje za "vyhratú".

"V
yhrali sme my, oni ustúpili. Ak to napokon zmaria, verejnosť to uvidí v priamom prenose," dodal na margo koalície.

11:35 Prezident Andrej Kiska posiela list predsedovi parlamentu a predstaviteľom štandardných strán, v ktorom ich vyzýva na zrušenie Mečiarových amnestií.

img-2264_0a000002-b38b-3219.jpg

11:30 Nezaradení poslanci združení okolo Miroslava Beblavého sú ochotní rokovať o podpore koaličného návrhu na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara, ale majú dve podmienky.     

Prvá je technická, žiadajú spresniť niektoré formulácie ohľadom toho, že ak ústavný súd do 60 dní nerozhodne o parlamentom zrušených amnestiách, ich zrušenie je platné. Druhou vážnejšou podmienkou je, aby boli z rozhodovania v tejto veci vylúčení predpojatí sudcovia ÚS. Beblavý vidí minimálne štyroch takýchto sudcov.     

"Chceme, aby priamo zo zákona boli vylúčení zaujatí sudcovia. Ak je cieľom koalície zrušiť amnestie, nemôže byť problém, aby s nami hľadali spôsob, ako predpojatých sudcov vyriešiť. Ak to odmietnu, bude zrejmé, že je to len pasca, ktorá nesmeruje k zrušeniu, ale k finálnemu potvrdeniu amnestií," povedal Beblavý. Ak na to koalícia nepristúpi, Beblavý, Viera Dubačová, Katarína Macháčková, Jozef Mihál, Simona Petrík, Zuzana Zimenová a Oto Žarnay svoje hlasy nedodajú.

 

11:00 Organizácia Via Iuris pred rokovaním rozšíreného poslaneckého grémia poslala predsedom všetkých parlamentných politických strán a hnutí, ako aj predsedom poslaneckých klubov informáciu o stave online podpisovej akcie www.somza.to na podporu zrušenia Mečiarových amnestií. Akciu za 14 dní od jej spustenia, od 6. marca, podporilo vyše 75 500 občanov SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok